Barn med nedsatt matlyst
Barn har et stort behov for næring. Flere tilstander, som sykdom og spisevansker, kan føre til at noen barn over tid kan ha vanskelig for å få i seg nok mat. I slike tilfeller kan det være nødvendig å tilpasse barnets mat og måltider for å sikre at behovet for alle næringsstoffene dekkes.
Dette er informasjon til barn som av medisinske årsaker har redusert matlyst eller et økt behov for energi og næringsstoffer. Her finner du tips til hvordan du kan tilrettelegge for normal vekst og utvikling ved å tilpasse måltider, servering, konsistens og energi- og næringstett mat. Energi- og næringstett mat har et høyt innhold av energi og næringsstoffer i en liten mengde mat.
Måltidsrytme
Flere små, hyppige måltider kan gjøre det lettere å få i seg nok mat. Det er bra om det ikke går mer enn 2-3 timer mellom hvert måltid. Ha for eksempel 4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) og 2-3 mellommåltider per dag. Unngå også at måltidene varer for lenge. Ca. 20 min er et fint utgangspunkt. Unngå tilfeldig småspising som ødelegger matlysten til neste måltid. Av samme grunn bør også vann serveres som drikke mellom måltidene. La tiden mellom måltidene være fri for mat. Unngå også å prate for mye om mat mellom måltidene.
Velg energitett mat
Mat som man kanskje vanligvis tenker på som «usunn» kan for noen barn være akkurat det som trengs for at energibehovet skal dekkes. Mat med mye fett og sukker inneholder mye energi (kalorier). Helfete meieri- og kjøttprodukter er derfor anbefalt fremfor lettvarianter.
Energi- og næringsforsterkning av kosten
Brødmåltider
Middagsmat
Bruk ekstra fløte, rømme, crème fraîche, revet ost, eggeplomme, margarin, smør, olje (raps/oliven) i saus, supper, gryteretter og grøt. Smeltet smør/margarin kan brukes på poteter/pasta/grønnsaker. Bruk tilbehør som rømme, remulade, dressing, smør og eggesmør. Server gjerne puré- og grønnsaksstuing i tillegg. Grønnsaker er kalorifattige, men inneholder mye vitaminer og mineraler. Mos gjerne kokte grønnsaker med en stavmikser, og berik med fløte, myk margarin eller olje.
Dessert
Avslutt gjerne måltidet med en dessert, som frukt, bær, gelé, sjokoladepudding med vaniljesaus, kremfløte, yoghurt eller vaniljekesam, iskrem, smoothie med bær, fløte eller yoghurt, kakestykke/muffins, kjeks, sjokoladebit.
Mat som er lett å spise og svelge
Tyntflytende
Melk, sjokolademelk, iste, saft, juice, tynne supper, næringsdrikker.
Tyktflytende
Drikkeyoghurt, smoothie, yoghurt uten biter, velling, tykkere supper, sauser, dressing, majones, syltetøy uten biter, tykkere næringsdrikker/kremer.
Mat som smelter eller kan moses med tungen
Mat som er lett å tygge
Vanskelig å tygge og svelge
Servering
Barn «spiser med øynene». Tilby små porsjoner da disse ser mer overkommelige ut. Server gjerne flere alternativer til et måltid. Sammensetningen av maten må ikke nødvendigvis være «normal». Det å kun spise pålegg er greit. Hvis barnet synes kokt skinke og syltetøy passer sammen, er det også greit.
Tilskudd
Dersom kosten blir for lite variert, kan det være aktuelt med ulike kosttilskudd. Klinisk ernæringsfysiolog kan gi råd om dette.
Litteratur og nettsider
Bare barnemat – riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom, Christine Henriksen, Rut-Anne Thomassen, Janne Kvammen m.fl.
Stenersen forlag
ISBN: 8872014068
Barn som spiser for lite. Bedre spisevaner med nye metoder, Dorte Bordal
Vega forlag
IBSN 978-82-8211-455-4
Spisevansker, Kariann Bakstad og Pia Wall
Forlag: Knappenforeningen
ISBN 978-82-303-2989-4
www.knappenforeningen.no
www.matportalen.no