logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten

Da mammaen til Ada og Mathias ble syk

ECT behandling av mamma - til barn som pårørende

Ada og Mathias sin mamma har fått en sykdom som heter depresjon. Sykdommen gjør at mamma har mange triste tanker og bekymringer i hodet.

​En dag forteller pappa at mamma skal på sykehuset. Hun skal få en behandling som kan hjelpe mamma å bli frisk. Ada synes det er litt skummelt med sykehus, og får vondt i magen. Behandlingen gjør ikke vondt forklarer pappa. Det synes Ada er bra, og klumpen i magen blir mindre. ​​

Mamma skal få en behandling som heter ECT. Du lurer kanskje på hva ECT er noe? ECT er en forkortelse for «elektroconvulsiv behandling». Det ordet er så langt at de fleste sier bare ECT- behandling.​

En mann og en kvinne
Ada og Mathias sin mamma har fått en sykdom som heter depresjon. Sykdommen gjør at mamma har mange triste tanker og bekymringer i hodet. Tankene gjør mamma trøtt og lei. Mamma klarer ikke leke med Ada og Mathias, og smiler nesten aldri lenger. Det synes Ada og Mathias er dumt.
Teknisk tegning
Av og til kan Ada og Mathias bli sint på mamma for at mamma er syk og ikke vil leke med dem.
Ikon
Ada lurer på om det er hennes skyld at mamma er lei seg, at Ada har gjort noe galt. Da trøster pappa henne og sier at mamma elsker Ada. Det er sykdommen sin skyld at mamma er annerledes. Det er lov å bli sint og lei seg, og Ada og Mathias har ikke gjort noe galt, sier pappa.
Lag
Nå skal mamma få hjelp til å rydde opp i de triste tankene sine. På sykehuset er det leger og sykepleiere som kan hjelpe mamma med å bli frisk. Mamma må sove der også. Ada og Mathias er hjemme med pappa. Det er rart at mamma ikke er hjemme. Men de kan besøke mamma på sykehuset.
Teknisk tegning
Pappa forklarer hvordan mamma får hjelp på sykehuset. Først får mamma medisin slik at hun sovner. Mens hun sover får hun elektroder på hodet som gir strøm. Mamma kjenner ingen ting. Etterpå våkner mamma og hviler seg litt.
Teknisk tegning
Ada og Mathias synes mamma er lenge vekke. Men det er godt å få besøke mamma på sykehuset. Nå smiler mamma av og til, og kan tøyse litt med dem. De ler når mamma ikke husker at de skal på besøk til tante senere i dag. Pappa sier at mamma vil huske mer etter hvert.
Grafisk brukergrensesnitt
Nå er mamma ferdig med behandlingen og blir med hjem. Mamma vil trenge å ta det med ro første tiden, sier pappa. Det synes ikke Ada er så rart. Ada og Mathias er glad for å at mamma er hjemme igjen.

 

Diagram, boblediagram

 

Sist oppdatert 15.12.2023