logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten

ECT-behandling av pappa - barn som pårørende

Ada og Mathias sin pappa har fått en sykdom som heter depresjon. Sykdommen gjør at pappa har mange triste tanker og bekymringer i hodet.

​En dag forteller mamma at pappa skal på sykehuset. Han skal få en behandling som kan hjelpe pappa å bli frisk. Ada synes det er litt skummelt med sykehus, og får vondt i magen. Behandlingen gjør ikke vondt, forklarer mamma. Det synes Ada er bra, og klumpen i magen blir mindre. ​​

Pappa skal få en behandling som heter ECT. Du lurer kanskje på hva ECT er noe? ECT er en forkortelse for «elektroconvulsiv behandling». Det ordet er så langt at de fleste sier bare ECT- behandling.​

En tegneserie av en mann og en kvinne
Ada og Mathias sin pappa har fått en sykdom som heter depresjon. Sykdommen gjør at pappa har mange triste tanker og bekymringer i hodet. Tankene gjør pappa trøtt og lei. Pappa klarer ikke leke med Ada og Mathias, og smiler nesten aldri lenger. Det synes Ada og Mathias er dumt.
Teknisk tegning
Av og til kan Ada og Mathias bli sint på pappa for at pappa er syk og ikke vil leke med dem.
Diagram
Ada lurer på om det er hennes skyld at pappa er lei seg, at Ada har gjort noe galt. Da trøster mamma henne og sier at pappa elsker Ada. Det er sykdommen sin skyld at pappa er annerledes. Det er lov å bli sint og lei seg, og Ada og Mathias har ikke gjort noe galt, sier mamma.
Teknisk tegning
Nå skal pappa få hjelp til å rydde opp i de triste tankene sine. På sykehuset er det leger og sykepleiere som kan hjelpe pappa med å bli frisk. Pappa må sove der også. Ada og Mathias er hjemme med mamma. Det er rart at pappa ikke er hjemme. Men de kan besøke pappa på sykehuset.
Tegning av mamma som forteller
Mamma forklarer hvordan pappa får hjelp på sykehuset. Først får pappa medisin slik at han sovner. Mens han sover får han elektroder på hodet som gir strøm. Pappa kjenner ingen ting. Etterpå våkner pappa og hviler seg litt.
En gruppe mennesker
Ada og Mathias synes pappa er lenge vekke. Men det er godt å få besøke pappa på sykehuset. Nå smiler pappa av og til, og kan tøyse litt med dem. De ler når pappa ikke husker at de skal på besøk til tante senere i dag. Mamma sier at pappa vil huske mer etter hvert.
Ikon
Nå er pappa ferdig med behandlingen og blir med hjem. Pappa vil trenge å ta det med ro første tiden, sier mamma. Det synes ikke Ada er så rart. Ada og Mathias er glad for å at pappa er hjemme igjen.
Diagram, boblediagram

 

Sist oppdatert 04.09.2023