-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.Se pasientinformasjon fra ditt sykehus
Kostråd til deg som har nedsatt immunforsvar
Når du har nedsatt immunforsvar er du mer utsatt for infeksjoner. Oversikten gir anbefalinger og råd så du kan redusere risikoen for matbårne sykdommer. Snakk med legen din om når og hvor lenge dette vil gjelde for deg. Han eller hun hjelper deg med å tilpasse anbefalingene din livssituasjon.
Råd og anbefalinger
Egg
- Norske egg anses som trygge å spise. Du bør bruke dem innen «best før»-datoen.
- Importerte egg og mat laget av slike egg, må varmebehandles (hardkokt eller gjennomstekt) eller være pasteurisert.
Fisk og sjømat
- Unngå all rakfisk.
- Sushi anses trygt så lenge du bruker ferske råvarer, god kjøling og god hygiene. Dersom du skal spise rå villfisk, må du dypfryse den i minst ett døgn. Gjelder ikke norsk oppdrettslaks eller ørret.
- Skjell og skalldyr må være fullstendig varmebehandlet.
- Røkelaks og gravlaks er kun delvis anbefalt. Snakk med din behandlende lege om det er trygt for deg.
Frukt, bær og grønnsaker
- Dersom du skal spise rå grønnsaker og frukt, bør du skylle alt grundig.
- Unngå rå spirer.
- Du bør helst varmebehandle alle bær. Dette er særlig viktig for bær fra utlandet.
- Bruk helst pasteurisert fruktjuice og smoothies.
- Før du spiser importert rå minimais, sukkererter og asparges, bør du gi det et oppkok.
- Hvis du bruker immundempende medisiner må du unngå grapefrukt, pomelo, bitterappelsin, stjernefrukt og granateplejuice.
Honning
- Bør komme fra produsent som varmebehandler honning, helst fra porsjonspakninger.
Kjøtt og kjøttprodukter
- Du bør unngå rått kjøtt (inkludert spekemat).
- Farsemat som hamburgere og kjøttdeig etc., bør være gjennomstekt eller gjennomkokt. Svin og kylling skal være gjennomstekt.
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
Kosttilskudd og helsekost
- Snakk med din behandlende lege før eventuell bruk av kosttilskudd og helsekost som for eksempel fermenterte produkter og probiotika.
- Du bør være særlig forsiktig med urtebaserte kosttilskudd.
Krydder (tørket) og friske urter
- Ferske urter og tørket krydder fra norske produsenter kan brukes uten varmebehandling.
- Du bør varmebehandle importerte ferske urter og tørket krydder før bruk.
Meieriprodukter
- Bruk kun produkter som er laget av pasteurisert melk.
- Unngå myke modningsoster (camembert, brie, blåmuggost o.l.), men sauser og annen mat med disse produktene er trygt å spise varmebehandlet.
Snacks, nøtter og iskrem
- Spis is som er i forseglet innpakking, unngå softis og kuleis fra utsalgssteder.
- Bruk helst nøtteprodukter som er røstet og fra forseglede forpakninger.
Vann
- Springvann og norskprodusert flaskevann anses som trygt i Norge.
- Unngå vann fra private brønner som ikke har godkjenningsplikt (f.eks. hytter).
- Ved tvil om drikkevannskvaliteten, drikk flaskevann.
Kilde: Oslo universitetssykehus
Sist oppdatert 28.05.2025