Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten

Hvordan håndtere lukt, lyd og tabuer

Allerede som barn blir vi lært at urin og avføring er noe vi skal ha kontroll på. Vi blir tidlig opplært til å bruke potte eller toalett. Når vi må slippe ut tarmgass så er det kutyme i vårt samfunn at vi skal gjøre dette privat uten at det er til sjenanse for andre. Skjer det uhell skal vi si "unnskyld". Over alt i dagens samfunn er renslighet og god lukt over alt noe som blir tatt som en selvfølge. Vi vil unngå både å se, berøre eller kjenne lukten av avfallsstoffer, og de kan fremkalle aversjon og er tabuemner som vi sjelden snakker om.

Hensikt

Her er noen råd som til en viss grad kan begrense de utfordringene stomiopererte kan oppleve fordi de må forholde seg til kroppens avfallsstoffer på en ny måte.

 

En bolle med blomster

Det å få anlagt en stomi, medfører at man må forholde seg til avføring eller urin på en måte som går på tvers av de idealene man er vokst opp med. Man må både se, berøre og i større grad kjenne lukten av kroppens avfallsstoff. Lukten fra tarmgass klarer filteret på stomiposen som oftest å ta vekk, men stomien har ikke noen lukkemuskel så lyd vil kunne forekomme når som helst. Som stomioperert må man derfor forholde seg til flere tabubelagte faktorer, og mange blir engstelige for andres tanker og opplevelser omkring det at man har stomi.

Aktuelle råd for å begrense lukt

Avføring inneholder ufordøyde matrester, tarmceller, væske og bakterier. Bakteriene i tynntarmsinnhold er færre og annerledes enn bakteriesammensetningen i tykktarm. Tynntarmsinnhold lukter dermed annerledes, gjerne mindre enn tykktarmsinnhold. Tarmgass inneholder faktisk bare 1 prosent som gir dårlig lukt, ofte svovelforbindelser. Luft fra en tynntarmsstomi er ofte nedsvelget luft, mens luften fra en tykktarmstomi er produsert av bakteriene i tarmen.

Noen matsorter gir en spesiell sterk lukt av avføringen, og kan ved behov begrenses. Dette gjelder: Fisk, skalldyr, kraftige oster, løk, asparges, egg og kål.

Bruker man antibiotika kan sammensetningen av tarmbakteriene ha endret seg og resultatet blir da ofte både mer lukt og mer gass. Det er da anbefalt å drikke to glass Biola daglig, eller bruke andre produkter som inneholder melkesyrebakterier. 

En haug med grønnsaker

 

De fleste firma som produserer stomimateriell har produkter beregnet til for å redusere lukt i stomiposen. Disse kan fås på blå resept. Dette kan være:

  • Dråper, med et begrenset antall dråper i posen (For eksempel: Na`scent, No-Roma, Banish)
  • Smørende deodoranter, med en liten mengde i posen (For eksempel Brava og Adapt)
  • Geldannende absorbenter med kull, til bruk ved løs avføring. Små poser legges i stomiposen (For eksempel Diamonds, Pears, Morform)

Ikke på resept:

  • Eddik 7%, spesielt egnet for dem som har urostomi. Hell en liten mengde i stomiposen.
  • Peppermynteolje, ta litt olje på toalettpapir og legg i posen

Spray, spray litt i luften etter stell eller toalettbesøk, og i tillegg i selve stomiposen (For eksempel Limone, Ynolens)

  • Filteret på posene har sjeldent en virketid utover ett døgn. Alle poser bør derfor byttes daglig. Har man mye luft, kan det være nødvendig å bytte posen to ganger i døgnet.
  • Dersom avføring kommer seg inn under stomiplaten, kan dette gi lukt. Dette er et tegn på at stomiutstyret må byttes oftere eller at det er feil og annet bør prøves.
  • Dersom man bruker en pose som kan tømmes, er det viktig å rengjøre utløpet godt, ellers kan det komme lukt herfra.
  • Avfall fra stomistellet bør ikke bli liggende i en avfallsbøtte, men umiddelbart kastes i restavfallet. Poser det er mulig å tømme bør bli tømt før de blir kastet. Dette gjelder ikke lukkede poser.
  • Hvis stomiposen må byttes utenfor hjemmet og for eksempel blir kastet i bøtte beregnet for brukte papirhåndklær, kan det være lurt å ha avfallet fra stomistellet i en ekstra avfallspose.  Det finnes også poser som har en mild duft, såkalte «bleieposer»
  • Det er lurt å ta en prat med de man deler toalett med hvis man er engstelig for hvordan de skal reagere. Husk at alle lager lukt på toalettet – det må være lov!
En person som holder en hvit pose

 

 

Aktuelle råd for å begrense lyd 

Alle mennesker produserer gass i tarmsystemet. Mengden gass kan variere fra 400 til 1800 ml i døgnet. Det finnes ulike tiltak for å redusere gassmengden.

En gruppe mennesker på kino

Illustrasjon: Marie Viola Fjelde

Lyd kan også oppstå også når man er sammen med ukjente. Det kan være lurt å ha tenkt igjennom hva man vil si om noe slikt skjer. Det kan ofte være bra å bruke humor.

De fleste er kjent med at visse matsorter gir mer gass, ved behov kan inntaket av disse begrenses. Dette gjelder for eksempel: Erter, bønner, løk, kål, kullsyreholdige drikker og kunstig søtstoff som Sorbitol.

En gruppe forskjellige matvarer

 

Måten man spiser på, kan ha en stor innvirkning på gassmengden i tarmen. Vær oppmerksom på følgende:

  • unngå uregelmessige måltider, og ikke ha for lang tid mellom måltidene
  • spis og drikk hver for seg, ikke «drikk ned maten»
  • tygg maten godt
  • unngå å snakke og spise samtidig da svelge du mer luft
  • unngå å drikke av sugerør eller boks/krus med lokk og lite hull.
  • unngå bruk av tyggegummi
  • unngå å stresse, da svelger du mer luft

Det finnes medikamenter som påvirker gassen i tarmene. Gass er som «såpebobler» i tarmen og disse medikamentene bryter ned boblene slik at kun litt og litt luft kommer ut om gangen. Medikamentene er ikke på resept og man må dekke utgiftene til disse selv. De må blir brukt regelmessig, og kronisk bruk kan bli kostbart. (For eksempel Minifom, Siloxan, Imogas)

Det finnes en del urter som man mener kan påvirke gassen i tarmen, som for eksempel karve og anis. Prøv også te av fennikel, ingefærrot og peppermynte.

  • Dersom man har noe litt stramt over stomiområdet, er det mange som syntes dette demper lyden litt. Fikseringsbind til dette formålet er mulig å få på blå resept og det finnes flere varianter.
  • Noen har erfart at det å legge en bomullsdott inn i stomiposen demper lyden noe.
  • Det går an å legge for eksempel en jakke i fanget hvis man er på kino, teater eller forsamlinger for å dempe lyden.
  • Det at det kommer lyd i forbindelse med gassutslipp vil kunne skje hos alle som har en tarmstomi, og det kan skje når som helst. Det er anbefalt å være åpen med de man omgås mest, slik at de er kjent med at dette kan skje. Det er viktig å nevne at det kun er lyd, det kommer ikke lukt hvis man har en pose med velfungerende filter. 
  • Lyd kan oppstå også når man er sammen med ukjente. Det kan være lurt å ha tenkt igjennom hva man vil si om noe slikt skjer. Det kan ofte være bra å bruke humor.
  • Barn syntes ofte at fis og promp er utrolig gøy. Vær åpen og forklar for barn at det av og til kan komme lyder. 
En gruppe mennesker som poserer for kameraet

 

Sist oppdatert 04.09.2024