-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.Se pasientinformasjon fra ditt sykehus
Konsekvenser som anleggelse av stomi kan ha for religiøse og kulturelle forhold
Religiøs tro er en viktig del av livet for mange. Å få anlagt stomi kan påvirke praktiseringen av den enkeltes religion når det gjelder ulike bud eller leveregler som den troende skal følge. Selv om ikke alle praktiserer reglene, er det viktig å kjenne til at dette kan være et tema for diskusjon. Helsepersonell bør også kjenne til konsekvensene som anleggelse av en stomi kan få for utøvelse eller praktisering av pasientens religion.

Illustrasjon: Marie Viola Fjelde
Hensikt
Hensikten med denne informasjonssiden er å belyse hva som er spesifikt for den enkelte religion, og hvordan det kan få betydning for den som må få anlagt stomi og den daglige stomipleien.
Det skal også sikre at den enkelte blir møtt med respekt for sine kulturelle og religiøse behov. Videre vil det bli gitt forslag til mulige tiltak. Det kan være man må ta vurderinger knyttet til:
- klesdrakt
- stomiplassering
- kosthold/kostrestriksjoner/faste
- spesielle hensyn
- hygiene
- utøvelse av bønn/gudstjeneste
- språk og kommunikasjon
Hver religion er beskrevet for seg.
Tolketjeneste og dialogsenter
Hvis man ikke snakker/forstår norsk, kan mye bli forklart med bilder, tegninger og film i tillegg til bruk av informasjon via internett.
Å legge problemstillingene fram for helsepersonell og de aktuelle religiøse lederne, kan gjøre at man som stomioperert kan få bedre livskvalitet og lettere kan forvalte og utøve sin tro og religion på den beste måten.
I mange byer, som Stavanger og Bergen, finnes det Kirkelig Dialogsenter. Dialogsenteret arbeider for å fremme dialog, toleranse og respekt. Her kan man søke råd om kulturelle og religiøse spørsmål/forhold.
Felles for arbeidet ved de kirkelige dialogsentrene er:
- navnet "Kirkelig Dialogsenter"
- lokal tilknytning til sitt eget bispedømme i Den norske kirke
- tilknytningen til Stiftelsen Areopagos
- konkret arbeid for menigheter og lokalsamfunn for å gjøre tros- og livssynsdialog og dialogisk praksis til en integrert del av arbeidet
- funksjonen som kompetanse- og nettverkssentre
- verksteder for religionsteologi og dialogisk praksis
- en grunnleggende holdning for å møte mennesker med annen tro eller livssyn med respekt og nysgjerrighet
- faglig samarbeid