Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten

Stomi - seksualitet og samliv

Seksualitet innehar både fysiske, psykiske, sosiale og kulturelle aspekter og kan påvirkes av sykdom og behandling. Kirurgiske inngrep som innebærer at en legger ut stomi kan i tillegg til fysiske konsekvenser av selve inngrepet, virke inn på kroppsoppfatning, selvfølelse og seksualitet. En kan kjenne seg mindre attraktiv på grunn av kroppsforandringen eller undre seg på om det går an å ha et normalt seksualliv.

Hensikt

Hensikten med dette punktet, er å komme med råd som til en viss grad kan begrense/lindre utfordringer rundt intimitet og seksualliv etter en stomioperasjon.

Alle bilder: Helse Bergen

Kroppsbilde og selvtillit

En tegning av en person

 

Kroppsbilde og selvtillit er tett knyttet til seksualitet. Kroppsbilde defineres som oppfatningen vi har av egen kropp, hva vi tenker og mener om den, og hva vi tror andre mener. Selv om en er forberedt på operasjonen og har god støtte fra omgivelsene kan den første tiden etter stomioperasjonen kjennes vanskelig og uforutsigbar. Den fysiske forandringen som følge av operasjonen, frykt for lekkasje fra stomibandasjen, lukt og lyder kan påvirke parforholdet når det gjelder seksualitet. Dette er helt normale utfordringer etter en stomioperasjon, og vanligvis finner en gradvis ut av hvordan en skal håndtere forandringen både fysisk og psykisk.

Det kirurgiske inngrepet og tilleggsbehandling

Det tar ofte noe tid å komme seg «ovenpå» etter en operasjon og i denne perioden går gjerne alle krefter med til det, slik at seksualitet blir satt på «vent». Likevel har mange et stort behov for nærhet og ømhet i denne perioden. I noen tilfeller medfører tilleggsbehandling som strålebehandling, cellegift, hormonbehandling at både lysten og evnen til å ha samleie endres. Som følge av det kirurgiske inngrepet kan det oppstå anatomiske forandringer i bekkenet. Nerveforsyningen til kjønnsorganene kan bli påvirket og organenes funksjon kan bli endret.

Aktuelle tips og råd for å opprettholde seksualitet etter en stomioperasjon

 

En tegning av to personer

For å forenkle første tiden etter operasjonen kan de være lurt at partneren også får informasjon om stomi. Dette kan skje på informasjonsmøte før innleggelse på sykehuset, under sykehusoppholdet eller på kontroller hos stomi -og kontinenssykepleier og lege. Selv om partneren oftest ikke deltar i stomistell, må denne likevel forholde seg til stomiposen. 

En tegning av en person

 

For å redusere usikkerhet om hva det å ha stomi innebærer, kan partneren for eksempel være til stede under et stomistell før utskriving fra sykehuset. Selv om partneren gjerne bare ser posen, kan slik informasjon øke innsikten i den andres utfordringer. Det kan igjen gjøre det enklere å snakke om hvordan stomien påvirker intimitet og etter hvert også å diskutere hva som likevel kan fungere godt. 

Hvis man er singel og skal inn i et nytt forhold er det oftest lurt å bli litt kjent med hverandre og fortelle om stomien før man har sex. «One night stand» der partner ikke er forberedt på at en har pose på magen kan by på utfordringer.

Det finnes pasientorganisasjoner som har nettsider der en kan orientere seg om det å leve med stomi og seksualitet, som for eksempel nettsidene til NORILCO og Kreftforeningen. 

Når en kan gjenoppta samleie varierer noe etter hvilket kirurgisk inngrep som er gjort. Det er vanlig at det tar noe tid før en kjenner seg klar til å gjenoppta intimitet og samleie. Begge må kjenne seg trygge og i denne perioden er det viktig å huske at intimitet også er å berøre, klemme og kysse. Kirurgen som utførte operasjonen kan svare på hvor lenge det bør gå før en har samleie. 

Stomien kan ikke skades uansett samleiestilling. En må gjerne prøve seg fram med ulike samleiestillinger og det er viktig å fokusere på ømhet og nærhet. Husk at stomien ikke skal benyttes til samleie fordi den kan skades. 

En tegning av en person

Det er viktig å kjenne seg trygg på at stomibandasjen holder tett ved seksuell aktivitet. Det er lurt å tømme posen eller bytte til ny stomipose. En må gjerne prøve seg fram med ulike størrelser på stomiposen. Det finnes også fortykningsmiddel til å ha i posen hvis avføringen er løs og «skvulper» i posen. 

Alle stomiposer har filter som drenerer ut tarmgass slik at posen ikke blåses opp. Filteret kan tettes ved løs konsistens på tarminnholdet. I så fall kan fortykningsmiddel i pose, og/eller bytte av pose være til hjelp.

En ikke skjule stomiposen, men hvis en ønsker det, så fins det ulike belter med eller uten lomme til å holde posen på plass. Det finnes også trekk til å ha på stomiposen. Noen av disse blir refundert på blåresept.

Dersom en praktiserer analsex kan fjerning av endetarmen kreve stor tilpasnng for  både den stomiopererte og partneren. Samleie som involverer stomien kan være farlig. I tilfeller der noe av endetarmen gjenstår eller det er  etablert bekkenresevoar, er det heller ikke tilrådelig med analsex.

Stomi -og kontinenssykepleier/ lege kan  ev. henvise  til egnet rådgiver.

Redusert eller manglende ereksjon

Etter operasjoner som inkluderer fjerning eller skjøting av endetarm eller fjerning av urinblære kan det skje at nerver som sender signaler til kjønnsorgan blir skadet eller kuttet. Det kan resultere i nedsatt evne til reisning og sædavgang. Noen ganger kan sæden gå inn i urinblæren i stedet for å komme ut, noe som medfører at en blir steril.

Medikamenter og hjelpemidler

For menn fins det medikamenter som kan stimulere til ereksjon. Disse fins i  tablettform og som injeksjoner bergenet til å injisere i svamplegemene eller applikator til å sette inn i urinrøret. Medikamentene fåes på resept. Snakk med din lege angående valg av behandling.

Det fins også hjelpemidler for å stimulere til og opprettholde ereksjon som vibratorer, vakumpumper og penisringer. Noen av hjelpemidlene dekkes av NAV etter søknad fra lege.

Prevensjon

Kvinner bør diskutere prevensjon med sin lege. Hvis en har ileostomi kan det det være at p-piller ikke gir tilstrekkelig beskyttelse på grunn av ufullstendig absorbsjon av medikamentet. Det gjelder også hvis en har diare eller infeksjon i mage-tarmsystemet. Tilleggsbeskyttelse kan være pessar eller kondom og for noen er spiral, p-sprøyte, p-stav eller p-plaster ett godt alternativ.

Fertilitet og graviditet

En kan bli gravid og gjennomgå et normalt svangerskap med stomi. Når magen vokser kan stomien endre seg slik at en må justere hullstørrelsen i stomiplaten.

Medikamenter

Tørrhet i skjeden kan ha mange årsaker, som redusert østrogenproduksjon, for eksempel ved overgangsalder og fjerning av eggstokker. Andre årsaker kan være overdreven vasking eller bakterievekst i skjeden. Visse typer cellegiftbehandling og bruk av medikamenter som setter ned slimproduksjonen kan også medføre tørr skjede. Det fins ulike reseptfrie medikamenter som kan forsøkes. Reseptfri østrogenbehandling i form av vagitorier eller krem kan gjøre slimhinnen tykkere og mer smidig. Hvis det ikke oppleves bedring etter 3-4 uker, kontakt lege.

Det fins også østrogenfrie legemidler for fuktig av skjeden i form av gel, krem og vagitorier. Glidemidler kan være til hjelp ved samleie. Disse finnes både som vannbaserte, silikonbaserte og oljebaserte geler. En anbefaler fortrinnsvis vannbaserte fordi disse kan brukes både utvendig og i skjeden. De må heller ikke vaskes bort. 

Etter en operasjon som innebærer fjerning av endetarmen kan det skje at skjeden sin fasong endres fordi livmoren vipper bakover i «rommet» der endetarmen var. Det dannes en kulp der det samler seg sekret og bakterier. Dette sekretet kan tømme seg ut ved stillingsendring eller under samleie. For å hindre dette, kan en skylle skjeden regelmessig. Lunkent saltvann 0,9% eller vann tilsatt 1 spiseskje eplecideredikk eller Lactacyd parfymefri såpe pr. 500 ml vann kan benyttes. En kan bruke en sprøyte og eventuelt koble på et engangskateter eller bruke en ballongsprøyte nr. 10 til skyllingen. Spør stomi -og kontinenssykepleier om utstyr og framgangsmåte.

Hjelpemidler

Under og etter gjennomgått strålebehandling kan skjeden blir lite elastisk, og det kan oppstå redusert fukting av skjeden og smerter ved samleie. For å holde skjeden tøyelig og fleksibel og hindre plagsomme arrdannelse og stivhet, er det viktig å starte med bruk av dilator allerede under strålebehandlingen. Behandlingen må oftest fortsette i lang tid etter avsluttet strålebehandling. Dilatorer fins som sett med flere størrelser, og de blir dekket av NAV etter søknad fra lege.

Etter kirurgiske inngrep som involverer skjede, eggstokker eller livmor, som for eksempel ved kreft i urinblære eller endetarm, kan skjeden bli trangere, kortere og mindre tøyelig. Det kan bli nødvendig å kutte nerver som har med følsomhet, fukting av skjeden og opplevelse av orgasme å gjøre. Følgene kan være at det oppstår arrvev og at hormonproduksjonen fra eggstokker blir borte. I slike tilfeller er også dilator et aktuelt hjelpemiddel. Legen avgjør når en kan ta i bruk dilator etter et kirurgisk inngrep i skjeden.

Det fins også ulike vibratorer som kan bidra til å øke stimulering, fukting av skjeden og opplevelse av orgasme. Flere av disse dekkes av NAV etter søknad fra lege.

Årsaken til smerter ved samleie kan være tørre slimhinner og tranghet. De allerede nevnte tiltak som bruk av dilator, legemidler for fukting av skjeden, østrogenbehandling og glidemiddel, kan forebygge smerter. Dersom skjeden er blitt vesentlig kortere kan dette medføre smerter for begge parter.

 

 

Sist oppdatert 04.09.2024