Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Behandling

Fertilitetsbevarende kirurgi ved livmorhalskreft

10 til 15 prosent av kvinner som får livmorhalskreft er fremdeles i fertil alder og har ikke fått barn, eller har ønske om flere barn. Standard behandling for livmorhalskreft innebærer at du ikke har mulighet til å bli gravid etter behandlingen. Ved livmorhalskreft på tidlig stadium og med svulster mindre enn 2 cm kan fertiliteten ofte bevares slik at du kan bli gravid senere.

For at inngrepet skal anses sikkert må livmorhalsens lengde ovenfor tumor være tilstrekkelig til at vi kan fjerne svulsten med sikker fri margin (minst 5-6 mm) og at den gjenværende delen av livmorhalsen er lang nok til at risikoen for føde for tidlig ikke er for stor. Hvis vi legger en cerclage (se forklaring lenger nede) må du føde med keisersnitt, ellers kan du føde normalt.

Ved bruk av disse kriteriene er risikoen for tilbakefall ikke høyere enn ved standardbehandling.  Det er en økt risiko (ca 25%)  for å få et for tidlig født barn.  På Radiumhospitalet har vi registrert 58 fødte barn hvor 13 er født før graviditetsuke 37. 

Før

Utredningen er den samme som for standard behandling. Vi tar CT undersøkelse av brystkassen, bukhulen og bekkenet ditt for å utelukke spredning. En gynekologisk undersøkelse (ofte i narkose) blir gjort for å vurdere livmorhalsen og for å ta vevsprøve for å bekrefte forekomst av kreft.  Det blir tatt MR for å kartlegge svulstens størrelse og se hvor den befinner seg,  og for å måle lengden på livmorhalsen din.  Noe av utredningen kan foregå på lokalsykehuset. MR blir tatt ved Radiumhospitalet.  Det blir ikke tatt MR hvis du har gjort en konisering der hele svulsten er vurdert som fjernet.

Du får i tillegg til standard utredning en samtale med en av de legene som gjennomfører inngrepet. Du vil få nøye informasjon om hvordan inngrepet foregår og risiko for komplikasjoner.

Når du kommer til sykehuset før operasjonen

Du blir lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen og får samtale med legen som skal operere deg, og med anestesilege, sykepleier og fysioterapeut.  

Du får en blodfortynnende sprøyte (Fragmin) kvelden før operasjonen. Du skal fortsette med Fragmin sprøyter i 30 dager etter operasjonen. 

Neglelakk og alle smykker, ringer, armbåndsur og piercing fjernes før operasjon – også giftering. Du må dusje (inkludert hårvask) og barbere bort kjønnshår som er synlig i stående stilling. Bruk maskin -  ikke høvel.  

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk siste i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøypastiller siste i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).


Under

Inngrepet utføres i full narkose. Operasjonen tar 2-3 timer. 

I stedet for å fjerne livmor og livmorhals som ved radikal hysterektomi blir det kun fjernet en bit av livmorhalsen.  Dette kalles for Trachelektomi.  Noen ganger legger vi en «cerclage», som er en tråd, rundt livmorhalsen som støtte  etter operasjonen. Den delen av operasjonen gjøres via skjeden.  I tillegg blir det også fjernet lymfeknuter i bekkenet akkurat som ved standardbehandling. Dette gjøres ved en kikkhullsoperasjon.  

Du ligger til overvåkning i noen timer etter operasjonen før du kommer tilbake til sengeposten. Du blir på sykehuset til dagen etter operasjonen og kan da oftest reise hjem.

Etter

Du vil få smertestillende etter behov, men operasjonen pleier ikke å være forbundet med sterke smerter. Det er normalt med litt frisk blødning etter inngrepet, og i dagene etter behandlingen kan det komme litt utflod og tømme seg litt gammelt blod.

På grunn av operasjonssåret innvendig i skjeden skal du unngå karbad, svømmebasseng, samleie og bruk av tampong de første 3-4 ukene etter operasjonen. For å skåne bukmuskulaturen skal du de første to ukene etter operasjonen ikke løfte tungt, det vil si ikke over 5 kilo. Dersom du ikke har smerter eller andre plager, kan du for øvrig være i vanlig fysisk aktivitet etter operasjonen.

Du får sykemelding før utskrivelse og lengden avhenger av hvilken type jobb du har. Sykmeldingen kan forlenges av fastlegen din ved behov.

Du får time på poliklinikken for samtale cirka tre uker etter operasjonen for gjennomgang av histologisvaret (den mikroskopiske undersøkelsen av både lymfeknuter og bit av livmorhals). Hvis svaret viser noe uventet kan det bli gitt tilleggsbehandling etter operasjonen. I disse tilfellene er de ikke mulig å bevare fertiliteten.  Vanligvis vil du være ferdig behandlet.

Du blir fulgt opp med kontroller fire ganger i året de første to årene og deretter to ganger i året de neste tre årene. Kontrollene blir gjort enten på Radiumhospitalet eller på det sykehuset som henviste deg. Deretter er det årlig kontroll på Radiumhospitalet. 


Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:
  • Blødning  eller væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret