Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Behandling

Ganelukking

Barn med leppe-kjeve-ganespalte eller isolert ganespalte får gjennomført operasjonen ganelukking ved 12 måneders alder.

Denne operasjonen er en del av behandlingsforløpet for barn med gjennomgående leppe-kjeve-ganespalte og for barn med isolert ganespalte. 

 

Før

Det blir samtale med både sykepleier, turnuslege, plastikkirurg og anestesilege dagen før operasjonen. Anestesilegen vurderer om barnet har behov for beroligende medisin i forkant av operasjonen. Dette blir vurdert sammen med foreldrene dagen før operasjonen. 

For barn som skal få utført ganelukking, vil det også bli tilsyn av øre-nese-hals lege, for å vurdere om det er behov for å legge inn dren i ørene. 


Forberedelser før operasjon i narkose 

  • Kvelden før operasjonen skal barnet dusje
  • Faste starter som avtalt med avdelingen og operasjonen blir utført i generell anestesi
  • EMLA-krem legges på hendene en time før oppmøte operasjonsdagen.


Foreldre og foresatte
Begge foreldrene får følge barnet til operasjonsavdelingen, men kun en forelder får følge barnet til det er lagt i narkose. Når operasjonen er ferdig vil du/dere som forelder bli kontaktet slik at dere kan komme til barnet på oppvåkningsavdelingen. En forelder blir værende på oppvåkningsavdelingen i ett døgn sammen med barnet. Barnet overflyttes til sengepost dagen etter operasjonen.  

Under

Operasjonen gjennomføres ved at muskulaturen i ganen løses ut og mobiliseres inn mot midtlinjen, slik at man får en gane med godt løft. Dette er helt essensielt for å kunne få en god og tydelig tale. Barnet er inneliggende fra 3 – 5 dager.

Etter

  • Mat og drikke skal være avkjølt/kald (under 37 grader)
  • Operasjonsdagen skal barnet kun få flytende mat for å avlaste såret i munnen. som : vann, saft, yoghurt, is, smoothie. 
  • Første og andre dag etter operasjonen kan barnet også spise moset mat som grøt, gele, potetstappe med saus, og moset banan.
  • Tredje dag etter operasjonen kan barnet spise myk mat som skive uten skorper, ect. 
  • Når det har gått 2 uker etter operasjonen, kan barnet spise vanlig mat. 
  • Barnet skal ikke bruke smukk/tutt, tåteflaske eller sugerør i 2 uker etter operasjonen (tutekopp som ikke danner vakuum går fint). 


Så lenge barnet er innlagt på sykehuset vil det få smertestillende gitt etter alder og smertenivå. Ved smerter/ubehag etter utskrivelse fra sykehuset, anbefales Pracetamol og evt. Nurofen. 

Barnet skal ikke berøre operasjonsområdet i ganen. Fingre og leker skal ikke inn i munnen. 
Dersom det er behov, kan sengepostpersonalet lage mansjetter som kan plasseres på armene, for å unngå at barnet tar fingrene inn i munnen. 
Stingene i ganen løser opp av seg selv. Det kan komme et gulhvitt belegg i ganen. Det er normalt og skal ikke behandles. Det forventes at det forsvinner løpet av 4 uker. 


Vi anbefaler at barnet blir hjemme fra barnehagen i 2 uker etter operasjonen.
Pleiepenger for denne perioden søkes av utskrivende lege når dere reiser hjem. 

Man bør vente med å pusse tennene til det er gått 2-3 uker. Det er viktig at foreldrene utfører pussingen med forsiktighet, slik at tannbørsten ikke kommer i kontakt med operasjonsområdet i ganen. 

Det er vanlig at barnet sover urolig på natten de første to ukene etter operasjonen. 
 


Videre oppfølging

  • Logoped vil kontakte foreldre via telefon i etterkant av ganelukking. Dere blir videre innkalt til StatPed når barnet er 2 år gammelt. ​
  • Det blir vanligvis ikke avtalt kontroll hos plastikkirurgen ved utreise. Dersom barnet fikk innlagt ventilasjonsdren i øret(ene) i forbindelse med operasjonen, skal informasjon fra ØNH-lege følges.  ​

Vær oppmerksom

Dersom barnet får feber og redusert allmennstand etter hjemkomst, ta kontakt med avdelingen.