-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Behandling
Infeksjon i leddprotese kne eller hofte, fysioterapi
Dyp leddproteseinfeksjon resulterer i smerter, nedsatt funksjon og lang sykehusinnleggelse. Infeksjonen kan spre seg til omliggende bløtvev, sener og leddbånd. Tilstanden debuterer ofte med leddsmerter, hevelse, rødhet, stivhet, varme og noen ganger feber.
Infeksjon i leddprotese behandles med langvarig antibiotikabehandling på sykehuset. I tillegg må det utføres operasjon med skylling av leddet og ofte må man bytte ut deler av leddprotesen. Under operasjonen vil man også fjerne evt. ødelagt muskelvev.
Når infeksjonen er under kontroll, vil lege vurdere om du skal ha oppfølging av fysioterapeut.
Henvisning og vurdering
Det er legen på avdelingen i sykehuset der du legges inn som henviser deg til fysioterapi. Fysioterapeuten vil komme til deg på avdelingen og eventuelt avtale hvorvidt behandlingen skal foregå på rommet eller på treningsrom.
Før
Det kreves ikke forberedelser før du legges inn, men det kan være behov for ekstra smertestillende medisin før fysioterapi når du følges opp under sykehusinnleggelse.
Under
Mål for fysioterapi
- Selvstendig i forflytning og gange
- Vedlikeholde og fremme bevegelighet, muskellengde og muskelstyrke.
- Smertelindring gjennom bevegelse av ledd og gode hvilestillinger.
- Hjelp til videre oppfølging etter utskrivelse
Du følges av fysioterapeut gjennom hele forløpet, hvor mye oppfølging du får avhenger av hvor mye hjelp du trenger. Fysioterapi og egeninnsats er viktig for det endelige resultatet.
Vanlige prinsipper om fremgang og dosering av øvelser kan ikke følges i samme grad som etter en vanlig proteseoperasjon på grunn av infeksjonen. Dersom leddet blir hovent, rødt eller vondt, eller det øker på med siving fra såret må du ta det litt roligere, men fremdeles gjøre noen øvelser med fysioterapeut. Øvelser du gjør selv og gangtrening bør da begrenses. Det er ingen begrensinger for bevegelse av øvrige ledd.
I tillegg til øvelser, trening på generell funksjon og gange med ganghjelpemidler, motiverer fysioterapeuten til aktivitet i det daglige, da lang sykehusinnleggelse kan føre til passivitet. Du kan også få også tilpasset treningsprogram med øvelser du kan gjøre på egen hånd.
Leddet skal ikke tøyes med ekstern kraft. Kneledd kan strekkes ut aktivt innen begrensningene som er gitt, og benet kan hvile utstrakt med pute under leggen når du sitter i stol. I sengen bør hofte- og kneledd ligge mest mulig strukket ut. For variasjon kan du ligge korte perioder med bøy i hofte- og kneledd. Puter gir god støtte.
Behandlingstiltak
- Smertestillende før behandling.
- Øvelser for å fremme sirkulasjon.
- Passiv og ledet aktiv bevegelse av skadet ledd. I noen tilfeller bruk av en skinne som beveger leddet for deg, kalt Kinetec.
- Knipeøvelser for muskulatur i nærheten av det infiserte leddet.
- I begynnelsen beveger du benet mens du ligger på sengen, etter hvert kan du bevege mot tyngdekraften når du sitter på sengekant eller i en stol.
- Trene på å stå med avlasting av benet etter gjeldende restriksjoner.
- Gangtrening med hjelpemiddel, ofte prekestol i starten, da dette gir god avlasting.
- Vedlikehold av muskelstyrke for resten av kroppen med strikk, vektmansjetter eller manualer.
- Øvelser i slynge.
- Trappetrening.
Puter bør plasseres mellom knær ved snuing i seng. Når du reiser og setter deg skal sengen heves og operert ben settes fremfor det andre og du må sitte i en høy stol. Dette for å passe på at det ikke blir for stor bøy i leddet. Ved toalettbesøk brukes en forhøyer.
Restriksjoner
Pågående infeksjon kan føre til at bløtvev blir svekket og at beinvevet blir svakere, leddbånd og sener kan bli skjørere, derfor skal man ikke presse på leddet og presse frem bevegelse. Legen bestemmer hvilke forsiktighetsregler som gjelder hver enkelt person ut i fra hvor skadet vevet rundt det infiserte leddet er.
Etter
Du skrives ut når infeksjonen er under kontroll og det kan skiftes til antibiotika i tablettform. Du skal fortsette med øvelser for å fremme bevegelse og muskelstyrke rundt leddet, men avvente stor treningsbelastning så lenge du går på antibiotikatabletter. Dersom infekssjonsparametre holder seg lave også etter avssluttet antibiotikakur, kan du gradvis øke treniningsbelastningen.
Fysioterapeuten skriver en rapport som du kan få med deg. Rapporten skisserer videre forløp og viktigheten av å følge begrensninger for bevegelse og belastning.
Ved behov ordnes det med hjelpmidler midlertidig fra kommunens kortidslager, ved varig behov sendes søknad til Hjelpemiddelsentralen. Ved utskrivelse til institusjon, er institusjonen ansvarlig for hjelpemidler.
Vær oppmerksom
Man kan oppleve økt smerte, hevelse og rødhet etter å ha vært i aktivitet, dette skal gå tilbake ved hvile. Dersom dette vedvarer må det meldes fra om til lege da det kan bety at infeksjonen blusser opp igjen eller at belastningen har vært for stor.