Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Behandling

Narkose ved tannbehandling og kjevekirurgi

Narkose er en bedøvelse (anestesi) som virker i hele kroppen. Du blir smertefri, sover og kroppen blir helt slapp. Vi bruker narkose dersom det av ulike årsaker ikke er mulig å gjennomføre operasjonen/ behandlingen med lokalbedøvelse.

For at vi skal kunne gjennomføre en tannbehandling eller kirurgisk operasjon, er det viktig at du faster og følger alle forberedelsene før narkose.

Før

Forberedelser hjemme

Blodfortynnende medisiner

Noen blodfortynnende medisiner må du ikke ta før behandlingen, dette avtaler du med tannlegen. Ellers skal faste medisiner tas som vanlig bortsett fra Insulin og andre diabetesmedisiner og vanndrivende medisiner. Husk og å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk.

Ta med medisiner

Ta med deg alle medisiner som du bruker til vanlig (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin).

Bedøvelsesmiddel/plaster

Hvis du ønsker, kan du kjøpe bedøvelseskrem/plaster reseptfritt på apoteket. Kremen er i et plaster som kan settes på hånda (og eventuelt på innsiden av albuen) en time før behandling starter. Dette kan være spesielt til hjelp for barn.

Røyking

Det er påvist at røyking oftere fører til lungekomplikasjoner (lungebetennelse) og sårinfeksjon. Dersom du røyker tar det også lenger tid å bli frisk. Du bør derfor slutte å røyke 4-8 uker før operasjonen. Selv om du ikke klarer å slutte å røyke flere uker før inngrepet, er det viktig at du ikke røyker den dagen du skal opereres.
 

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjonen/undersøkelsen, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjonen/undersøkelsen kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.

Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.

Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
  • Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.

 

Munnhygiene

Skal du operere i munnen, bør du pusse tennene og tungen kvelden før og om morgenen operasjonsdagen og skylle med munnskyllevann som Corsodyl eller Paroex i forbindelse med tannpuss.

Påkledning

Briller og høreapparat kan du ha på deg/med deg. Du må fjerne ringer, klokker, øredobber, piercinger, kontaktlinser, sminke og neglelakk før operasjonen. 
Du må gjerne gå kledd i joggebukse eller annet lettsittende tøy. Ta gjerne med et ekstra par bukser.

Forberedelser på sykehuset      

Før du blir lagt i narkose vil du igjen bli spurt om nakkeplager, allergier og tannstatus. Du har blitt spurt om dette tidligere, men sykehuset ønsker å være på den sikre siden.

Tannstatus

Vi må vite om du har proteser, bro, kroner, stifter eller løse/kunstige eller dårlige tenner. Du kan bruke proteser frem til du kommer inn til operasjonsstuen. Vi tar ut protesene før du sovner.

Allergi

Du må si ifra om allergier og matintoleranse. Det er viktig at vi får opplysninger om medisiner du ikke tåler eller kan bruke.

Under

Når du kommer til operasjonsstuen får du et plastrør (venekanyle) i en blodåre på hånden eller armen. Gjennom dette plastrøret får du de ulike medisinene. Først får du smertestillende, da blir du som oftest døsig, men du er fremdeles våken og kan følge med på forberedelsene til operasjonen. Deretter får du sovemedisinen som virker i løpet av kort tid, denne kan hos enkelte svi i blodåren. Dette går raskt over og er ufarlig. I noen tilfeller (særleg hos barn) gir vi narkosegass via en maske.

Pårørende

Pårørende kan være med inn på narkoserommet fram til pasienten sovner. Under behandlingen venter pårørende utenfor.

Hjelp til å puste

Når du er i narkose trenger du hjelp til å puste. Derfor fører vi et plastrør (en tube) inn i luftrøret (tube). Dette kan føre til at du blir hes i etterkant av operasjonen. I sjeldne tilfeller kan tenner bli skadet, spesielt dersom de er løse eller i dårlig stand.

Nøye overvåking

Noen er redde for å våkne opp under operasjonen uten at de kan si ifra om dette, at de skal kjenne smerte selv om de har fått narkose, eller de er bekymret for ikke å våkne etter narkosen. Vi kan forsikre om at under hele narkosen er anestesisykepleier eller anestesilege rett ved siden av deg og passar på at du sover godt og får riktig mengde bedøvelse. Blodtrykk, puls og mengde surstoff i blodet måles kontinuerlig. Dersom det er tegn til at narkosen ikke er dyp nok, øker vi tilførselen av bedøvelse. I samarbeid med kirurgen reduserer/stopper vi tilførselen av narkosemiddel etter inngrepet er gjennomført.

Tømme blæra    

Før du kommer til operasjonsstuen ber vi deg om å tømme blæra. Men varer operasjonen/ behandlingen over en viss tid, vil vi kontrollere urinblæra med en såkalt blærescanner, og i enkelte tilfelle må vi tømme blæra med et urinkateter.

Komplikasjoner

Dersom du har dårlig helse og/eller har høy alder, er en operasjon i narkose en belasting for kroppen. Særlig ved kjent hjerte/lungesykdom. Alvorlige komplikasjoner er uvanlig hos friske personer.

Etter

Når du våkner opp fra narkosen, overvåker vi hjerterytmen din, samt puls, blodtrykk og pust normalt i mellom 1-2 timer.

Pårørende

Etter avtale kan du ha følge av pårørende (ledsager) til oppvåkningsavdelingen. 

Smerter

Mange opplever smerter etter en operasjon/tannbehandling, og du får smertestillende medikament etter behov. Noen blir kvalme, spesielt personer som har lett for å bli bilsyke. Si ifra dersom du blir kvalm etter narkosen, da kan vi gi deg medikament mot dette.
 
Eldre kan bli forbigående forvirret etter en narkose.

Kost                                                                                                           

Når du blir operert /behandlet i munnen, får du lokalbedøvelse i tillegg til narkose. Lokalbedøvelsen er grunnen til at du etter narkosen normalt må vente i omtrent to timer med å spise og drikke. Bruk av snus og røyk må du vente med i minimum 6 timer etter inngrepet er avsluttet. Vent med å drikke/spise noe varmt til bedøvelsen har gått over.

Hjemreise

De aller fleste reiser hjem samme dag både etter tannbehandling og kjevekirurgi. Enkelte ganger må en overnatte på sykehotellet /sykehuset, men det varierer. Det kommer an på hva slags operasjon du har gjennomgått og hvor du bor.  

Følge hjem operasjonsdag

Alle må ha følge hjem operasjonsdagen. Du skal heller ikke være alene hjemme den første natta etter narkose.
 
Bilkjøring
Du kan ikke kjøre bil selv samme dag som du får narkose.

Vær oppmerksom

Når operasjonsdagen nærmer seg: Dersom du får annen sykdom, feber, hoste eller andre infeksjoner, som for eksempel forkjølelse - ta kontakt med sykehuset slik at vi kan vurdere om vi kan gjennomføre operasjonen. Gi også beskjed dersom du er blitt gravid.