Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Behandling

Skoliose hos ungdom - fysioterapi ved korsettbehandling

Korsettbehandling er et tilbud til ungdom som ikke er utvokst, der ryggskjevheten (skoliosen) øker, og måler mellom 20 – 35 grader.

Korsettet hindrer videre utvikling av skoliosen, men virker generelt ikke korrigerende på ryggskjevheten. I gjennomsnitt brukes korsettet i vel 2 år, men dette kan variere.

Hvor lenge korsettet må brukes er avhengig av hvor mye ungdommen har igjen å vokse når skoliosen oppdages, og hvor stor skjevheten er. Behandlingen avsluttes når ungdommen er ferdig utvokst. Avvikling av korsettet bestemmes av legen, etter vurdering blant annet på bakgrunn av røntgenbilder.

Fysioterapibehandlingen vil dreie seg om hvilke forholdsregler som må tas, og tips og råd for bruk av korsettet. Målet med behandlingen er at barnet skal føle seg tryggere på egen situasjon mens det bruker korsettet.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Legen skal henvise pasienten til ortopedisk vurdering ved nærmeste sykehus.

Ved behov for videre oppfølging eller behandling henvises pasienten videre til spesialist-sykehus. Enkelte pasienter kan i samråd med spesialist-sykehus følges opp ved eget sykehus.

Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og pasienten har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.

Før

Behandling med fysioterapi krever ingen forberedelser.

Under

Fysioterapeuten vil snakke med dere om bruk av korsettet, og om øvelser som skal gjøres daglig for å unngå muskelplager underveis i behandlingen.

Aktivitet

Ungdommen skal være i så normal aktivitet som mulig selv om det bruker korsett.  Korsettet skal brukes minst 23 timer i døgnet for at behandlingen skal være optimal. Fysisk aktivitet skal, der det er mulig, utføres med korsettet på, men om korsettet er til hinder for aktiviteten tas det av. Det er svært viktig å være fysisk aktiv i korsettperioden. Slik opprettholder barnet god muskulær funksjon. Det viktigste er at ungdommen finner aktiviteter de trives med, og fortsetter i disse. Det er ingen aktiviteter som frarådes.

Pust

Korsettet er stramt, og i starten kan det føles ubehagelig å puste ”normalt”. Dette blir bedre etter hvert. Vær nøye på å trekke pusten dypt, og pust med magen.

Generelle råd

  • Ungdommen trenger hjelp til å få av og på korsettet. På skole eller i arbeid er det lurt å få venn/venninne eller en voksen til å hjelpe med dette, slik at korsettet blir satt riktig på.
  • Blir ungdommen svett, er det viktig å ta av korsettet og skifte trøye slik at det ikke blir gnagsår.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det er satt av 30 minutter til konsultasjon her på sykehuset.


Skole

Noen ungdommer blir på sykehuset i så lang tid at det registreres fravær og/eller det går ut ut over skolegangen. Da er det viktig å sjekke ut tilbudet på sykehuset der du er, om det finnes sykehusskole.

Etter

Ungdommen blir kalt inn til kontroll hver 6. måned. Ved konsultasjon her på sykehuset vil behovet for oppfølgning av fysioterapeut vurderes. Da er vi på sykehuset behjelpelig med å finne og/eller informere lokal fysioterapeut for videre oppfølgning lokalt.

1. Avspenning
Stå med armene langs siden. Trekk pusten dypt og løft skuldrene. Hold stillingen i 3 sekunder. Slipp ned til utgangsstilling og pust ut.  

Tegning av person som løfter skuldrene

Avspenning

2. Bevegelighet skuldre
Beveg skuldrene rolig i sirkel.
Først fremover, så bakover.

 

Tegning av person som ruller på skuldrene

Bevegelighet skuldre

3. Stabilitet skulderbue
Stå med armene hengende ned. Trekk skulderbladene sammen og hold 3 sekunder. Slapp av.

 

Tegning av person som trekker skulderbladene sammen

Stabilitet skulderbue

4. Holdning
Stram sete og mage. Rett deg opp i ryggen og ”ut” av korsettet uten å heve skuldrene. Hold stillingen og fokuser på å puste normalt.  

Tegning av person som retter opp ryggen

Holdning

 

Vær oppmerksom

Det er ingen fare forbundet med fysioterapien, eller å bruke korsett. Korsettbruk kan medføre noe ubehag eller sårhet, som beskrevet over.