logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Analfissur

En analfissur er en sprekk i endetarmsåpningen. Du kan få analfissur av å presse ut hard og tørr avføring eller ved forstoppelse. Diaré kan også gi analfissurer. Ofte er det foran eller bak i endetarmen at huden brister. Når det kommer avføring ut i endetarmsåpningen gjør fissurene det smertefullt.

Analfissurer kan være smertefulle, men gror gjerne etter enkel behandling. Noen vil trenge en operasjon.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

De vanligste symptomene er smerter og blod på avføringen. Smerten er ofte skarp og intens, og kan vare en time eller mer etter et toalettbesøk. Det er sjeldent mye blod. Blodet er rødt og ofte på avføringen. Om blodet er blandet inn i avføringen eller mørkere, kan det tyde på sykdom høyere opp i tarmen. 
 
Noen ganger dannes det en hevelse eller klump i den enden av fissuren som er lengst vekk fra endetarmsåpningen. En slik klump og blødning kan føre til at tilstanden forveksles med hemoroider. Hemoroider er utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen. Typisk har man ved hemoroider smerter under avføring, mens man ved analfissur har smerter også i etterkant av avføringen. 
 
Analfissurer gror oftest av seg selv.  
 

Det er viktig å unngå at avføringen er hard. Å spise en fiberrik kost kan hjelpe. Fiber brytes ikke ned i tarmen og trekker til seg vann. Det betyr at avføringen blir mykere (ikke formet) og lettere å kvitte seg med. 

Eksempler på fiberrik kost er helkornsprodukter og grønnsaker. Det er viktig å drikke rikelig med vann (minst 2-3 liter daglig). Det gjør avføringen mykere og forhindrer forstoppelse. 

For å dempe smertene ved avføring kan du også ta deg et varmt bad. Det kan få muskelen i endetarmen til å slappe mer av. Når endetarmsmuskulaturen er stram, vil det hindre blodforsyningen til fissuren. 

For å øke denne og dermed bedre grunnlaget for at såret kan gro, har mange god hjelp av en analdilatator. Den plasseres i endetarmen 1-2 ganger daglig og holdes inne til du kjenner at lukkemuskelen slapper av og smertene gir seg noe (noen minutter). Staven kan eventuelt brukes sammen med lokalbedøvende gel (Xylocain). 

De fleste av de som får analfissur blir bedre av enkel behandling som kostholdsendringer, nok væske og varme bad.

Utredning

Analfissurer som ikke gror av seg selv innen seks uker kaller legene kroniske. Årsaken kan være at lukkemuskelen i anus strammer seg krampeaktig. Stramheten gjør at såret ikke får nok blod. Da gror det ikke.

Hvis en analfissur ikke blir bedre etter 6 uker kan legen din tilby en salve eller en injeksjon. 

Behandling

Salve ved forstoppelse

Ved forstoppelse kan du spørre legen din om du bør prøve avføringsmidler. Salver med glyseroltrinitrat (Rectogesic) hjelper mange. Virkestoffet utvider blodårene slik at blodtilførselen til anus bedres og såret gror. 
 
Legemiddelet smøres tynt på i anus. Legen må skrive ut dette legemiddelet på resept. 
 
Hodepine er en bivirkning hos rundt en fjerdedel, men den går som regel over etter et par ukers behandling. 

Injeksjon 

Botulinumtoksin A kan gis som injeksjoner i endetarmens lukkemuskel. Dette får muskelen til å slappe av, og noen leger tenker derfor at det kan bidra til at analfissurer gror. Forskningen kan imidlertid ikke fastslå at det virker. 
 
Bivirkninger av injeksjonen kan være lette blødning og smerter. Rundt 6 av 100 blir så slappe i lukkemuskelen at de ikke klarer å forhindre at luft kommer ut. Dette kan vare i rundt to uker. 
 
Rundt 4 av 100 har tilsvarende problemer med å holde på avføringen. 
 
Det er risiko for å få tilbake analfissuren etter behandling med salve eller injeksjon.

Kirurgisk behandling 

Ved den vanligste typen operasjon lager man et lite kutt i lukkemuskelen slik at den ikke strammer seg så mye. Dette kalles en intern anal sfinkterotomi. Denne operasjonen gjøres kun i sjeldne tilfeller der man ikke kommer til mål med annen behandling. Dette fordi det er en stor risiko for at man blir inkontinent for avføring, det vil si at du ikke klarer å holde på avføringen og må bruke bleie. Mange får også problemer med å holde på luft. Disse problemene forsvinner imidlertid oftest ganske raskt. 
 
En annen operasjonsform er å sy frisk hud over fissuren. Dette gjøres sjeldnere og ikke ved alle sykehus.

Oppfølging

Behandlingen krever ingen oppfølging i etterkant.