logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Bakteriell vaginose

De vanligste symptomene på bakteriell vaginose er rikelig, tyntflytende utflod med vond lukt. Lukten er ofte verre like etter samleie og under menstruasjonen. Svie kan forekomme, men er mindre vanlig.

Bakteriell vaginose er en infeksjon i skjeden (skjedekatarr). Infeksjonen kan være plagsom, men er sjelden farlig. Symptomgivende bakteriell vaginose behandles med antiseptiske midler eller antibiotika.

Les mer på helsenorge.no

Om sykdommen

Bakteriell vaginose er ikke en infeksjonstilstand, men en ubalanse i den naturlige bakterieflorae. Tilstanden oppstår når de normale melkesyrebakteriene i skjeden erstattes med store mengder anaerobe bakterier. Mange av disse bakteriene finnes i skjeden til vanlig, men ved bakteriell vaginose øker konsentrasjonen betydelig. Årsakene til endringene i vaginalfloraen er ukjent, men vi vet det er sammenheng med partnerbytte og/eller flere partnere.

Bakteriell vaginose er den hyppigste årsaken til illeluktende og unormal utflod. Tilstanden er svært vanlig. Mange kvinner opplever at bakteriell vaginose kommer tilbake. Ca. 30 % får nytt utbrudd innen 3 måneder, og 50 % får nytt utbrudd innen ett år.

Bakteriell vaginose er ikke en smittsom sykdom, og regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon. Partnere(n) skal verken undersøkes eller behandles.

Bakteriell vaginose kan også gå over av seg selv uten behandling. Dersom plagene ikke går over, bør du ta kontakt med lege.

Henvisning og vurdering

Du trenger ikke henvisning. Bakteriell vaginose behandles innledningsvis ved DropIn-tilbud for sjekk av seksuelt overførbare infeksjoner.

Før

Ved mistanke om bakteriell vaginose undersøkes du gynekologisk.

Under

Bakteriell vagionse kan behandles vanligvis med stikkpiller, tabletter eller gel i skjeden. Du kan også få tabletter som svelges på vanlig måte. Legen vurderer hvilken behandlingsform som er best for deg i hvert enkelt tilfelle. 

Målet med behandlingen er å fjerne de bakteriene som gir ubalanse i skjeden. Behandling i skjeden og tabletter som svelges har like god effekt.


Bakteriell vaginose kan også lindres med melkesyrebakterier. Det er flere preparater med melkesyrebakterier til bruk i skjeden på markedet. De fleste inneholder frysetørrede melkesyrebakterier fra kumelk. Slike behandlinger kan ha effekt under bruk, men symptomene kommer raskt tilbake når du avslutter behandlingen.

Det er bare preparater med humane melkesyrebakterier, for eksempel Ecovag, som har en viss dokumentert varig effekt.

Etter

Dersom plagene går over er det ikke behov for videre oppfølgning etter behandlingen.

Vær oppmerksom

Gravide med symptomgivende bakteriell vaginose bør behandles fordi dette har vist å redusere risikoen for spontanabort, tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

Alle former for lokalbehandling (klindamycin, metronidazol gel eller dekvalin) regnes som trygge for gravide, foruten klindamycin som ikke anbefales i 1. trimester.