Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Bitestikkelbetennelse

Bitestikkelbetennelse er en betennelse i bitestikkelen. Bitestikkelen omslutter testikkelen inne i pungen.

Forekomst

Bitestikkelbetennelse skyldes vanligvis en bakterieinfeksjon. De samme bakteriene som kan medføre blærebetennelse kan også slå seg til i bitestiklene. Kjønnssykdommer som gonoré eller klamydia kan i enkelte tilfeller føre til bitestikkelbetennelse. Det kan også være en komplikasjon til inngrep (operasjon, kateterisering, undersøkelse) i urinveiene eller forårsaket av traume mot skrittet.

Typiske symptomer ved akutt betennelse i bitestikkel er:

  • Økende tyngdefornemmelse og smerter i pungen. Smerten stråler ofte opp i magen. Hevelse og ømhet i den ene bitestikkelen.
  • Frysninger og feber på mellom 39 og 40 grader kan forekomme
  • Hos enkelte også svie i urinrøret og hyppig vannlating og av og til utflod fra urinrøret.

Utredning

Ved ankomst til sykehuset vil du bli undersøkt av en lege. Diagnosen stilles på grunnlag av typiske symptomer og funn. Det blir vanligvis tatt en urinprøve og en ultralydundersøkelse.

g_8926e1e5_b571_417b_bc91_9251128131fe

Behandling

Du bør holde deg rolig de første dagene. Eventuelt kan en provisorisk susp som holder testiklene i ro benyttes. Det lindrer også å få løftet opp pungen litt. Kalde omslag lindrer i den akutte fasen.

Ved medikamentell behandling brukes antibiotika i 7 – 10 dager. Hvilken type antibiotika som velges, avhenger av hvilken bakterie som mistenkes eller er påvist. NSAIDs, som for eksempel Ibux, virker febernedsettende, smertestillende og betennelsesdempende, og slik medisin kan være nyttig i tillegg til behandling med antibiotika.

Sykdommen fører sjelden til komplikasjoner. Behandlingen er nesten alltid effektiv. Symptomene går gjerne raskt tilbake med riktig antibiotikabehandling. Ufullstendig behandling av sykdommen kan i verste fall føre til redusert evne til å få barn (redusert fertilitet).

Oppfølging

Det er ingen poliklinisk kontroll på sykehuset etter gjennomgått behandling.
Ved eventuelle komplikasjoner, ta kontakt med lege/sykehus.