Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Godkjent dato: 23.06.2023
Ansvarlig foretak: Sykehuset Østfold

Diagnose

Blæresmertesyndrom (interstitiell cystitt)

Blæresmertesyndrom er en kronisk blæresykdom med ukjent årsak. Det er flest kvinner som rammes, og sykdommen oppstår som regel i 40-årsalderen.

Symptomer

Typiske symptomer er smerter i blæreregionen og hyppige vannlatinger. Smertene har ofte sammenheng med at blæren fylles av urin.

Smertene kan også være lokalisert til urinrøret, skjeden, endetarmen og nedre del av magen og ryggen. Symptomene har ofte sammenheng med pasientens kosthold.

Diett

Inntak av mat og drikke med høy surhetsgrad forverrer tilstanden hos over halvparten av pasientene. En del næringsstoffer og tilsetningsstoffer kan fremkalle symptomer. Diett er derfor den behandlingen man prøver først. Du starter med å følge en diettliste med få typer mat og drikke i 2–4 uker. Deretter prøver du ut én matsort av gangen for å teste hva du tåler best. Det er store individuelle forskjeller når det gjelder sammenhengen mellom mat og symptomer. I utprøvingsperioden er det lurt å notere alt inntak av mat og drikke, og om du opplever at plagene øker eller reduseres.

 

Listen er kun veiledende. Hver og en må prøve seg fram og kartlegge hva som kan gi symptomer og plage.

Diettforslag

  De fleste tåler Unngå
Kjøtt og fisk Ferskt lyst kjøtt, fersk fisk og fjørfe Alle former for røkt kjøtt og røkt fisk, ansjos, kaviar, kyllinglever, oksekjøtt og kjøtt med mye nitrat/nitritt
Grønnsaker Poteter, gulrøtter, purre, sjalottløk, issalat, kålrot, sellerirot, sukkererter, rosenkål, brokkoli og asparges Bønner, løk og tomat
Karbohydrater, kornprodukter Havre, bygg, hvete, poteter, pasta og ris Sukker, rugprodukter, brød bakt med gjær og surdeig 
Meieriprodukter og egg Fersk ost, cottage cheese, melk, brunost og hvit sjokolade  Lagret ost, rømme, yoghurt, sjokolade, fløte og egg
Frukt og bær Pære, melon og blåbær Eple, aprikos, avokado, banan, citrusfrukt, druer, nektarin, fersken, ananas, plomme, rabarbra, tranebær, stikkelsbær og saft/juice fra disse
Nøtter Cashewnøtter, noen tåler også mandler, pinjekjerner og kastanje De fleste nøttetyper
Drikke Kildevann, koffeinfri kaffe, syrefri kaffe og te, enkelte typer urtete Alkohol, (øl/vin), kullsyreholdig leskedrikk, kaffe, te, tranebærsaft
Krydder, dressing, tilsetningsstoffer Havsalt, hvitløk og andre typer krydder Majones, sterkt krydret mat (kinesisk, indisk, meksikansk og thai), soyasaus, salatdressing, vineddik, konserveringsmidler, kunstige fargestoffer

Diettforslaget er utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer på bakgrunn av forskningartikler publisert i NOFUS-nytt og i samarbeid med pasienter.

Utredning

Behandling

Oppfølging