Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Forsnevring på halspulsåren - carotisstenose

En forsnevring på halspulsårene kaller vi på fagspråket carotisstenose. En slik forsnevring oppstår ved at fettstoffer og forkalkninger legger seg på innsiden av åreveggen. Dette fører til nedsatt blodstrøm og øker risikoen for at blodpropper dannes og føres til hjernen. Slike blodpropper kan gi symptomer i form av «drypp» (TIA-anfall) eller hjerneslag. Andre symptomer kan være plutselig innsettende og forbigående blindhet.

Åreforkalking i halskara aukar sjansen for å få hjerneslag, og du får vanlegvis tilbod om førebyggjande behandling.

Carotisarteriane er viktige halspulsårer som forsyner størsteparten av hjernen med oksygenrikt blod. Du kan kjenne pulsen i desse arteriane med fingrane på kvar side av halsen, like under kjeven.

Når halskara blir forsnevra på grunn av fettavleiringar i karveggen (åreforkalking), blir det kalla carotisstenose. Dette aukar risikoen for hjerneslag.

Risikofaktorane for å utvikle åreforkalking i halskara er samanfallande med risikofaktorane for å utvikle hjarte- og karlidingar. Eksempel på risikofaktorar:

  • alderdom
  • røyking
  • annan hjartesjukdom
  • høgt blodtrykk
  • høgt kolesterol

Legen kan lytte på halskara dine for å avdekkje trange kar.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser, og overlege karkirurg vurderer henvisningen innen fem dager. Nasjonale retningslinjer i en veileder sammen med legens individuelle vurdering vil avgjøre eventuell ventetid.

Du skal ha mottatt skriftlig svar på henvisningen innen det er gått 10 dager fra henvisningen er mottatt.

Utredning

På innskrivingsdagen blir du undersøkt, og vi tar noen prøver og måler vekt.

Forberedelser på sykehuset

Når du kommer på sykehuset får du informasjon om det du skal igjennom. Både selve operasjonen, narkosen, tiden etter inngrapet, mat, aktivitet osv. 

Forberedelser kvelden før operasjonen

Dusj og hårvask. Det er ikke nødvendig å bruke noen spesiell såpe. Ta på ren nattskjorte/pyjamas etterpå.

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Forberedelser operasjonsdagen

Hvis du sover hjemme eller på pasienthotellet, møter du på avdelingen nydusjet.
Hvis du overnatter på avdelingen vil nattevakten vekke deg ca. klokken 06:00 om morgenen slik at du får tid til morgenstell og tannpuss.

Barbér området hvor du skal opereres. Dette gjøres for å minske infeksjonsrisikoen. Ligger du ikke over i avdelingen, gjør du dette hjemme om morgenen.

Noen pasienter får ”premedikasjon”før operasjonen, dette er tabletter som skal få deg til å slappe av og du kan oppleve å bli trøtt. Det blir avgjort av anestesilege om du skal ha dette. Ta med egne medisiner og om du bruker inhalator/turbohaler tar du også med disse.

Behandling

Graden av forsnevring er blant annet avgjørende for om operasjon er nødvendig. Hensikten med operasjon er å forhindre at det utvikler seg nye hjerneslag eller TIA-anfall. Under operasjonen skreller vi bort forkalkningen, og lukker hullet i pulsåra med en lapp. Ofte bruker vi en åre fra leggen din til å bøte igjen blodåra. Operasjonen varer cirka to timer.

Oppfølging

Tidspunkt for hjemreise er vanligvis to dager etter operasjonen. Du får snakke med en lege før du reiser, slik at du får anledning til å spørre om ting du måtte lure på. Før utreise blir det ordnet med resepter og eventuell sykmelding.

Du skal til kontroll på kirurgisk poliklinikk etter cirka fire uker.

Etter operasjonen blir du liggende på en overvåkingsenhet til dagen etter operasjonen. En sykepleier passer på deg og følger med blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon, smerter og andre viktige observasjoner. Du vil derfor ha innlagt en del utstyr for å kunne måle dette.

Dagen etter inngrepet kan du stå opp og bevege deg normalt. Aktivitet bedrer blodsirkulasjonen og er med på å forebygge blodpropp. Enkel, men viktig forebygging er å bevege litt på føttene mens du ligger i senga. Aktivitet virker også positivt inn på lungene og er med på å få fordøyelsen fortere i gang.

Pleiepersonalet vil hjelpe deg i gang og etter hvert vil du selv ha ansvar for å gjøre øvelser og holde deg i aktivitet. Som nyoperert kan du ofte føle deg litt sliten den første tiden, men det er likevel viktig å være oppe og fortsette treningen. Personalet vil være din støttespiller i denne fasen.

I noen tilfeller vil et opphold på et opptreningssenter være fornuftig. I avdelingen finner du brosjyrer som omtaler de forskjellige tilbudene. Gi oss beskjed dersom du ønsker et slikt opphold. Vi hjelper deg å søke om plass.

Det er vanlig å få begynne å drikke samme kveld som du er operert. Enkelte kan også spise samme kveld. Dersom du får problemer med treg avføring, har vi ulike tiltak og tips som kan hjelpe deg. Matvarer som svisker, yoghurt, grovt brød og frukt kan anbefales.

Det er vanlig med sårsmerter i halsområdet etter en slik operasjon. Du vil derfor få smertestillende medikamenter for dette. Smertene vil vanligvis avta i løpet av noen dager. Det er viktig at du sier ifra dersom du har vondt. God smertelindring gjør at du lettere kan være i aktivitet, hoste opp slim, hvile og få god nattesøvn.

Du kan oppleve at hudområder ved kjeven og øreflippen er nummen/følelsesløs etter operasjonen. Dette skyldes at hudnerver er blitt berørt under inngrepet. I løpet av noen uker vil dette vanligvis gå tilbake.

Såret er lukket innenfra med sting som ikke skal fjernes (løses opp etter hvert). Såret vil være tildekket med bandasjer til dagen etter operasjonen. Etterpå vil vi legge en tape over huden.

Du kan dusje dagen etter operasjonen. Dusj med bandasjen/tapen på, og skift til ny etterpå.

På avdelingen vil vi følge med operasjonssåret ditt og skifte på det ved behov. Etter hjemkomst bør du være oppmerksom dersom såret blir rødt, hovent, siver eller du får feber. Dette kan være tegn på betennelse og da bør du ta kontakt med lege for å få en vurdering.