Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Forstuving, forstrekking og ruptur av ledd og leddbånd i ankel og fot

Sykdommer og skader i ankelleddet er relativt vanlig, og kan være skader i brusk, sener, inneklemmingstilstander, betennelsestilstander i leddhinne og frie legemer. En kikkhullsoperasjon vil diagnostisere hva som er galt med ankelen og gi mulighet til å behandlet sykdommen/skaden.

Dersom du har forstua ankelen, blir han vond og hoven. Det kan vere vanskeleg å gå, men dei fleste blir heldigvis raskt bra att.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Ankelleddet utsettes for sterke krefter både under vanlig aktivitet og sport. Det kan oppstå skader i leddbånd, brusk og sener, som kan gi smerter, hevelse og redusert stabilitet.

Etter hvert kan slike skader gi slitasje med økende stivhet og smerter. Ankelleddet kan også angripes av gikt eller andre leddsykdommer, som også vil kunne gi symptomer fra leddet.

Målet for utredning og behandling av tilstander i ankelleddet er å gi en så god leddfunksjon og så lite plager som mulig ut fra den skaden eller sykdommen som er årsak til plagene. Behandling kan være medisiner, konservativ behandling som trening, og kirurgisk behandling, som en kikkhullsoperasjon i leddet.

Henvisning og vurdering

Det er helsepersonell med henvisningsrett som henviser pasienter til sykehus for utredning og behandling av sykdommer og skader i ankelen.

Det er leger, manuellterapeuter (spesialutdannede fysioterapeuter) og kiropraktorer som har henvisningsrett i Norge per i dag.

Vanlige fysioterapeuter har likevel en viktig funksjon i utredning og behandling av slike tilstander, og vil som regel formidle til fastlege hvordan tilstanden til pasienten utvikler seg under en periode med konservativ behandling, slik at pasienten blir henvist til sykehus dersom manglende bedring under en periode med trening.

Generelt bør yngre pasienter der det mistenkes instabilitet, bruskskade eller andre ledd-sykdommer, henvises tidlig. Denne gruppen prioriteres til en rask poliklinikkvurdering.

Litt eldre pasienter, over 40 år, der man oftere ser slittasje som årsak til plagene, kan gjerne avvente litt før henvisning, og gå gjennom en periode med konservativ behandling, som ankelstabilitetstrening.

I tilfeller der man mistenker alvorlig leddtilstand, som infeksjon, brudd eller alvorlig leddgikt, skal man henvises til poliklinikk uten opphold for en rask vurdering.   

Behandling

Operasjonen skjer som regel i en lett narkose, i tillegg til lokalbedøvelse.

De vanligste kikkhullene til leddet skjer gjennom 2 innstikk fortil (den fremste delen) på ankelen. Du ligger da på ryggen. Ved behov går vi inn i bakre delen av ankelleddet, og du må da ligge på magen under inngrepet da kikkhullene må legges i bakre del av ankelen.

Vi bruker ikke å gjøre begge inngrepene samtidig, på grunn av at du da må løftes rundt på operasjonsbordet, noe som tar tid, og kan gi en økt risiko under inngrepet.

Vi setter inn væske i leddet for å spile det ut for å lette innføringen av kameraet. Når kameraet er kommet inn i leddet, gjør vi en rutinemessig vurdering av leddet, og deretter gjøres selve behandlingen, som avhenger av hva vi finner ved vurderingen.

Ved bruskskader, kan vi rense opp i løs brusk og også forsøke å lage ny brusk med en syleteknikk. Ved betennelsesvev og arrvev i leddhinnen, kan dette barberes bort med en shaver. Er det en inneklemmingstilstand, kan ekstra ben freses ned med en fres.

Oppfølging

Hudåpningene blir som regel sydd med en hudsutur. Denne skal fjernes etter 12–14 dager. Bandasjen som ligger på sårene etter operasjonen kan gjerne ligge på 3 dager før de fjernes og erstattes med enkle Mepore bandasjer eller lignende, som dekker åpningene godt. Du skal unngå å få vann på sårene de første 2 ukene, men kan dusje med dusjbandasje. Du skal da ta av denne bandasjen etter dusjing og erstatte den med en tørr og ren vanlig bandasje.

Du vil etter operasjonen få informasjon om hva som er gjort og hvordan  du skal forholde deg til videre aktivitet. Det er viktig at du bestiller time hos din lokale fysioterapeut for behandling, i god tid før operasjonen, slik at du har avtale om rehabilitering klar når du skrives ut fra avdelingen/dagkirurgen.

De fleste sykemeldes en periode på fra 2–6 uker. Noen skader tar det lang tid å lege. Vi skriver den første sykemeldingen, deretter skriver fastlegen ut sykemelding ved videre behov. Du skal bestille en kontroll til fastlegen 12–14 dager etter operasjonen, for å ta stingene og opprette kontakt for en postoperativ oppfølging, for kontroll, sykemeldinger og foreskriving av nødvendige resepter på smertestillende. Fastlegen tar også kontakt med oss på operatør/spesialist dersom ikke alt går som det skal.

Som regel får du kontrollavtale 6 uker til 3 måneder etter operasjonen. Dette er litt avhengig av hvilket inngrep som er utført. Du får informasjon om kontrollopplegg ved utskrivelsen, og blir tilskrevet om time senere.

Vær oppmerksom

Dersom du blir rød, varm eller det væsker fra sårene, og økende smerter og stivhet i den opererte ankelen i dagene til ukene etter operasjonen, skal du eller behandler ta kontakt med oss for en rask kontroll, dette for å utelukke infeksjon eller komplikasjon.