logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Grønn stær (glaukom)

Grønn stær (glaukom) er en kronisk, livslang øyesykdom som er mest vanlig hos voksne over 60 år, men som kan opptre i alle aldre. En sjelden gang kan sykdommen også være medfødt. Glaukom fører til at synsnerven fra øyet til hjernen blir skadet og dette gir utfall i synsfeltet.

Grønn stær kan oppstå når trykket inne i øyet blir for høyt og over tid skader synsnerven. Det finnes god behandling som kan bremse eller stanse denne prosessen.

Les mer på helsenorge.no

Årsaker

Høyt øyetrykk er en risikofaktor for utvikling av grønn stær, og øyetrykket er det vanligste utgangspunktet for behandling. Det er individuelt hvor høyt øyetrykk synsnerven tåler før den tar skade. I noen tilfeller kan grønn stær utvikles selv om øyetrykket er innenfor normalområdet, såkalt normaltrykksglaukom. De viktigste risikofaktorene for denne tilstanden, er høyt øyetrykk og sviktende blodtilførsel til synsnerven.

Ubehandlet fører sykdommen til gradvis økende skade på synsnerven med økende utfall i synsfeltet og kan i siste instans føre til blindhet. Når skaden først er skjedd, kan den ikke bli operert bort. Skarpsynet holder seg lenge normalt og blir påvirket først ved langtommen sykdom.

I tidlig fase er det få / ingen symptomer og mange kan derfor ha hatt sykdommen i lang tid (mange år) før diagnosen blir stillet. Målet med all behandling er å bremse ned og eventuelt stoppe utviklingen og slik at ytterligere skade på synsnerven blir så liten som mulig.

Det foreligger en arvelig disposisjon for utvikling av sykdommen, og det er derfor en tendens til at sykdommen går igjen hos nære slektninger. Ved kjent grønn stær hos nære slektninger, bør man bli testet for sykdom regelmessig frae 30-40 års alder.

Henvisning og vurdering

Fastlegene kan ikke henvise direkte til operasjon for glaukom. Fastlegene kan henvise pasienter med mistanke om grønn stær til videre utredning i spesialisthelsetjenesten. De skal da primært henvise til avtalespesialistene (som har avtale med helseforetakene) eller til private øyeleger om dette er ønskelig.

Det er i utgangpunktet spesialisthelsetjenesten med avtalespesialister eller helprivate øyeleger som starter behandling, og følger opp pasienter med glaukom. De vil henvise pasienten til operasjon for grønn stær dersom det blir nødvendig.

Henvisingen skal inneholde resultater fra flere spesialundersøkelser, som i utgangspunktet bare øyeleger utfører. Operasjoner for grønn stær foregår i dag nesten utelukkende ved sykehusavdelinger. Universitetsklinikkene er tredjelinjetjeneste og skal primært ikke utrede eller følge pasienter med velregulert grønn stær.

Utredning

Dersom den grønne stæren ikke lenger lar seg regulere tilfredsstillende, vil øyelegen henvise til sykehusavdeling for utredning med tanke på operasjon.

Behandling

Øyendråper

Glaukom blir vanligvis behandlet med øyendråper, enten en eller flere dråper som må dryppes regelmessig hver dag.

Laserbehandling

Noen typer grønn stær kan behandles med laser, men dette gjelder ikke alle. Laserbehandlingen kan være i stedet for eller som supplement til dråpebehandling.

Operasjon

Dersom sykdommen blir forverret  på tross av øyendråper og eventuell gjennomført laserbehandling, vil det kunne være aktuelt med operasjon.

Glaukom er en kompleks sykdom og det finnes mange ulike typer operasjoner. Alle har som mål å senke øyetrykket. Behandlingsinstitusjonen vil konkret anbefale hvilken type operasjon som er mest relevant i hvert enkelt tilfelle. I etterkant av en operasjon følger et intensivt kontrollopplegg som er viktig for å sikre et godt resultat. Her kan det være snakk om ukentlige kontroller i opptil en måned eller mer.

Trabekulektomi er den vanligste typen operasjon.


Oppfølging

Det er nødvendig med hyppige kontroller etter operasjonen, hvor man kan påregne kontroll hver uke de første fire uker etter operasjonen, deretter videre med økende intervaller.

Endelig sluttresultat vil være etter cirka to til tre måneder, hvor øyetrykket avgjør hvordan tilstanden er regulert. Noen trenger dråper i tillegg til operasjon. Synet blir ikke bedre av operasjon.

Vær oppmerksom

Alle kirurgiske inngrep er forbundet med risiko, dette gjelder også operasjon for grønn stær. Alvorlige komplikasjoner er heldigvis sjeldne.

De vanligste komplikasjonene er:

  • Utvikling av grå stær (katarakt).  Det er kjent at operasjon for grønn stær kan framskynde utviklingen av grå stær. Dersom det blir utviklet grå stær med innvirkning på synet, kan du få effektiv behandling i form av grå stær-operasjon.

  • Bløding. Mindre blødinger i fremre del av øyet er ikke uvanlig. Blødingen vil ha forbigående innvirkning på synet, men er ellers stort sett uten betydning for det endelige resultatet.

  • Betennelse. Det vil alltid være lett grad av betennelse (inflammasjon) i et nyoperert øye. Øyet kan derfor være litt ømt de første dagene. Alvorlig bakterieinfeksjon er svært sjeldent, men kan være truende for synet.

  • Svekkelse av sentralsynet som komplikasjon til operasjonen er sjeldent, men kan skje ved langtkommen grønn stær eller ved uønsket langvarig lavt trykk. Om svekket syn skyldes svært lavt trykk, vil vi kunne gjennomføre alternative behandlingsmetoder for dette