logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten

Diagnose

Håndleddsbrudd hos barn og unge

Brudd i håndleddet er en vanlig bruddtype hos barn. Ung knokkel er fortsatt myk og meget tøyelig, noe som gjør at den ofte bare brekker på den ene siden.

De fleste håndleddsbrudd kan og bør behandles med gips. Hvis bruddet er feilstilt eller komplisert, kan operasjon være den beste behandlingen.

Utredning

Håndleddsbrudd er en akutt skade og diagnosen blir vanligvis stilt ved røntgenundersøkelse på legevakt. Legen henviser til eventuell videre til behandling på sykehus.
Behandling

Bruddet gror godt med en enkel gips eller skinne. De fleste av disse skadene heles uten problemer ved gips- eller skinnebehandling i 3 uker. Skinnen tas av ved dusjing, uten fare for bruddet.

Barnet bør få smertestillende i form av paracetamol eller betennelsesdempende medisin (for eksempel Ibux) i noen dager etter skaden.


Oppfølging

Hvis barnet selv tar av skinnen før det har gått 3 uker og synes å ha det bra med å bruke armen, trenger man ikke å tvinge barnet til å bruke skinnen videre.

Dersom håndleddet etter 3 uker fortsatt virker sårt og hovent og barnet ikke vil bruke armen, bør du kontakte ortopedisk avdeling for oppfølging.

Det er best å unngå sport og vilter lek mens gips eller skinne brukes, samt i 1-2 uker etter at den er fjernet.

Ved operasjon

Under enkelte operasjoner av brudd, settes det inn små pinner for å holde bruddet stabilt. Noen av pinnene sitter over,og noen under huden. Pinnene skal sitte i 4-6 uker før de fjernes på poliklinikken.

Vær oppmerksom

Ved mistanke om infeksjon skal du raskt kontakte sykehuset. Tegn på infeksjon er:

  • Rødhet, hevelse og varme i huden.
  • Væske fra såret.
  • Økende smerter.
  • Feber.
  • Generell sykdomsfølelse.