-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Diagnose
Hodepine hos barn og tenåringer
Hodepine hos barn og tenåringer er ganske vanlig, men kan være svært smertefullt og hemmende. Som oftest er hodepinen ufarlig, og det påvises ingen underliggende sykdom.
Forskjellige typer hodepine
Hodepine hos barn og ungdom kan variere i årsak, intensitet og symptomer. Det er vanlig å dele hodepine inn i primære og sekundære typer. Ved de primære typene kan det ikke påvises noen underliggende tilstand, noe man kan ved sekundær hodepine. Spenningshodepine og migrene er eksempler på primære typer, og utgjør cirka 90 prosent av hodepinene hos barn og unge.
Utredning
Fastlegen henviser deg til barnelege om spesialistvurdering anses som nødvendig.
Når henvisningen er vurdert og du har fått rett til spesialistvurdering, vil du få innkalling til poliklinisk konsultasjon. Du må føre hodepinedagbok fram til konsultasjonen og svare på spørsmålene som ligger ved innkallingsbrevet. Spesielt er det viktig å ta med oversikt over legemidlene du bruker nå og legemidler du tidligere har brukt mot hodepine.
Det viktigste i en nevrologisk utredning av hodepine er å gå nøye gjennom sykehistorien. I tillegg gjøres en klinisk nevrologisk undersøkelse og eventuelle tilleggsundersøkelser:
Behandling
Nye retningslinjer for behandling av primære hodepineformer anbefaler fokus på livsstilsintervensjon og atferdsfaktorer. Man går systematisk gjennom temaer som søvn, mat, drikke, fysisk aktivitet, skjermbruk, og psykososiale faktorer. I tillegg får man som regel anfallsmedikament ved migrene, og for øvrig veiledning av smertestillende medikamenter ved andre typer hodepine.
Ikke- medikamentell behandling kan også inkludere fysioterapi, kognitiv terapi og nevrostimulering.
Oppfølging
Pasienten følges som regel en periode på poliklinikken på sykehuset, før fastlegen overtar oppfølgingen.