logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Kneskål, ustabil

Ustabil kneskål er nesten alltid forårsaket av at kneskålen har vært ute av ledd. Når dette skjer, vil man oppleve at kneskålen glipper ut over utsiden av kneet når man er i aktivitet. Når kneskålen glipper ut av ledd, vil de stabiliserende strukturene på innsiden av kneet ofte ryke.

Symptomer:

  • Smerter i kneskålen ved aktivitet eller når man tar på området

  • Følelse av at kneskålen glipper når man er i aktivitet

Før

Utredning av ustabil kneskål

For å utrede din skade vil du bli undersøkt av ortoped og med røntgen.Husk å ha på deg shorts når du skal til undersøkelse. Under undersøkelsen vil det bli gjort forskjellige tester for å diagnostisere skaden i kneet ditt, og derfra sammen bestemme den beste behandlingen for det. Dersom du har en ustabil kneskål og har hatt flere episoder med at kneskålen har glidd ut, så kan operasjon være en mulighet. Vi vil i de aller fleste tilfeller anbefale en treningsperiode hos fysioterapeut i 3-6 måneder for å se om man kan få stabilisert kneskålen uten operasjon. Noen kan også ha god nytte av å bruke en kneskålstabiliserende skinne.

Operasjonsdagen møter du fastende (fra midnatt dagen før). Du vil så bli klargjort for operasjon.

Under

Operasjon for ustabil kneskål, MPFL rekonstruksjon

Selve operasjonen foregår som regel i narkose, og eventuelt med tilleggs bedøvelse av nerver i låret.

Under operasjonen undersøkes kneet med leddkikkert, og man verifiserer at kneskålen kan gå ut av ledd. Man vil så bruke en av bøyesenene på innsiden av låret til å lage det nye leddbåndet som skal forhindre at kneskålen går ut av ledd.

Etter

Etter operasjonen blir du utskrevet fra sykehuset. I enkelte tilfeller blir du liggende på sykehuset til du er godt mobilisert på krykker, og kun har moderate smerter.

Du vil bli grundig informert om opptrening, og få utlevert oversikt over hvilke øvelser du skal gjøre.