Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Kneskål ute av ledd

Kneskålen kan slås ut av ledd ved en vridning eller et direkte slag (traume). Hos noen kan det være et gjentagende problem der kneskålen glir ut av ledd ved bevegelser som vanligvis ikke er problematiske (såkalt kronisk eller habituell dislokasjon av patella). Kneskålen glir alltid ut mot utsiden av kneet (lateralt). Problemet oppstår ofte i barndommen eller ung alder. Mange får langvarige kneproblemer, og vanskeligheter med å delta i sport, spesielt ballidrett med mange plutselige og brå bevegelser.

Årsaker og symptomer

Det er flere årsaker til kneskålen slås ut av ledd (patellainstabilitet). Hos de fleste er ligamentet som holder kneskålen på plass røket eller forlenget kronisk. Dette ligamentet kalles MPFL og det er dette vi rekonstruerer i en eventuell operasjon. 

Ved førstegangs hendelse er det ofte stor hevelse og mye smerter. Pasientene kommer som regel til legevakten, og utredningen består av vanlig røntgen først for å utelukke brudd.

CT eller MR av kne er aktuelt for å se etter løse ben eller bruskbiter som kan slås av fra kneskålen eller lårbenet når kneskålen hopper ut av ledd. Av og til må kneskålen dyttes på plass av helsepersonell, men ofte faller den tilbake av seg selv.

For pasienter med gjentagende (kronisk) instabil kneskål består utredningen av klinisk undersøkelse for å vurdere om det viktigste leddbåndet til kneskålen er intakt eller ikke, samt CT og MR for å bedømme kvaliteten på trochlea (dalen i lårbenet der kneskålen skal sitte) og aksen til senen fra kneskålen til leggbenet. Disse målene bedømmes best ved en CT undersøkelse.

Alle pasienter med to eller flere episoder med kneskål ut av ledd vurderes for operasjon.

Før

For time på poliklinikk

Før en eventuell operasjon skal du til vurdering på poliklinikk. Ta på lette klær, for eksempel en shorts. Har du tatt bilder (MR, CT eller røntgen-undersøkelse) andre steder enn på sykehuset hvor du har timen, må du ta med disse.

Operasjon

Etter timen på poliklinikken vurderer vi ditt tilfelle og for noen kan det bli aktuelt med operasjon. Hvis du skal operere blir du innkalt til en planlagt operasjon som oftest gjøres dagkirurgisk i narkose.

Da må du forberede deg på følgende måte:

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før. Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Under

For time på poliklinikk for vurdering

Vi gjør en undersøkelse av kneleddet og kneskålen. Hvis nødvendig vil du bli henvist til CT eller MR-undersøkelse.

Ved operasjon

Rekonstruksjon av MPFL er den vanligste operasjonsmetoden ved gjentagende kneskål ut av ledd. MPFL er ligamentet som holder kneskålen på plass. For å rekonstruere MPFL benytter man sener fra egen kropp, vanligvis hamstringssenene.

Hos noen er festet til senen fra kneskålen til leggbenet for langt ut til siden (lateralt), og da fører draget fra denne at kneskålen lett glir ut. Hos disse pasientene kan det være aktuelt å flytte dette senefestet inn mot midten av leggbenet.

Kneskålen ligger i en liten dal i lårbenet som kalles trochlea. Noen har en grunn trochlea, eller til og med helt flat. Hos noen svært få og utvalgte pasienter kan det være aktuelt å lage denne dalen dypere slik at kneskålen ligger bedre og mer stabilt.

Etter

De første ukene etter operasjon er smertefulle og det er viktig med smertelindring.

Det er også viktig at du kommer raskt i gang med fysioterapi. Du skal ikke bøye kneet mer enn 90 grader de 6 første ukene etter operasjonen. Fysioterapitreningen bør vedvare til man har oppnådd samme styrke i lårmuskulaturen i begge lår. 

Ofte avtaler vi en kontroll etter cirka 3 måneder.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen om du opplever: ​

  • Tung pust
  • Blødning i såret
  • Væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • Økende hevelse i ett eller begge beina
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
  • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.