-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Diagnose
Lette traumatiske hodeskader
Poliklinisk oppfølging etter lett traumatisk hodeskade omfatter utredning hos lege, og tverrfaglig utredning og oppfølging ved behov.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Utredning
Er du henvist for en lett traumatisk hodeskade vil du bli undersøkt av lege. Legen innhenter informasjon om hendelsesforløpet, skadeomfanget og kartlegger symptomer og funksjonsnivået ditt. I denne konsultasjonen får du avklart behandlings- og rehabiliteringsbehovet og du får råd om aktivitetsnivå. I noen tilfeller vil det være behov for å gjøre supplerende undersøkelser, som for eksempel blodprøver, MR av hodet, henvisning til øre-nese-hals eller øyelege.
De som har behov vil få en tverrfaglig poliklinisk utredning eksempelvis av fysioterapeut, ergoterapeut, nevropsykolog og sosionom. Du vil få en tverrfaglig tilbakemelding etter utredningen om funn og behov for videre rehabilitering.
Behandling
Prognosen av de aller fleste lette hodeskader er god. Behandlingen/rehabilitering retter seg inn mot bedring av funksjon, aktivitetsnivå og arbeidsdeltakelse.
Rehabiliteringstilbudet blir individuelt tilpasset av det tverrfaglige rehabiliteringsteamet. Noen får også tilbud om å delta i mindre grupper med undervisning om hodeskader, fysiske, emosjonelle og kognitive konsekvenser av skaden, trygging og utveksling av erfaringer.
Vedvarende symptomer etter lett traumatisk hjerneskade kan også være en stor emosjonell og praktisk utfordring for pårørende. Derfor har vi også et eget tilbud om informasjon for pårørende.
Oppfølging
Ved avsluttet behandlingsforløp sendes det en tilbakemelding til din fastlege med råd om videre tiltak og oppfølging.