-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Diagnose
Muenke syndrom
Muenke syndrom er en medfødt arvelig tilstand som kjennetegnes ved en vekstforstyrrelse noen av knoklene i hodeskalle og eller ansikt. Det kan gi kraniosynostose, men også endringer i mellomansikt og overkjeve.
Muenke syndrom er en sammensatt og meget variabel tilstand. Diagnosen gir ulik grad av et annerledes utseende.
Utredning
Diagnosen kan knapt stilles på ytre kjennetegn rett etter fødsel, men må bekreftes ved gentest.
Tegn og symptomer
Kraniet:
Mange har få eller ingen åpenbare forandringer i asiktet eller hdeskallens skjelett, men noen kan ha sammenvoksninger i en eller begge kronsømmene.
Ved lukning av begge blir skallen kort og høy. Dersom sammenvoksningen er ensidig blir skallen og ansiktsformen skjev.
Øre og hørsel:
Hos cirka 30 % er det påvirket hørsel
Hender og føtter:
Mange har korte og brede hender og føtter. Cirka 30 % har misdannelser i mellomhånden eller fingrene, og tilsvarende i foten.
Annet:
Noen kan ha lærevansker.
Behandling
Craniofacialt team er et tverrfaglig team ved Rikshospitalet på Oslo universitetssykehus. Det har et nasjonalt behandlings- og oppfølgingsansvar for pasienter med sjeldne misdannelser i hode/halsområdet. I teamet finnes spesialister innen nevrokirurgi, plastikkirurgi, ansikts- og kjevekirurgi, øre-nese-hals-sykdommer, øyesykdommer, genetikk, logopedi, tannhelse og rådgiver fra Senter for sjeldne diagnoser. Alle som har diagnosen Muenke syndrom kan henvises til teamet.
Operasjoner
Noen vil trenge en ellerlere operasjoner i løpet av oppveksten. Noen må opereres som nyfødte for å gi hjernen nødvendig vekstmulighet, slik at det ikke oppstår for høyt trykk.
Kirurgisk behandling av kraniet og ansiktet skjer trinnvis og blir tilpasset individuelt etter en plan. Operasjoner i ansiktet vil kunne endre utseendet i varierende grad.
Hjelmbehandling
Den vanligste operasjonsmetoden er avhengig av at man i etterkant av operasjonen bruker en hjelm. Hensikten er at hodet skal forme seg etter hjelmen (ortosen) og gi en normalisert og symmetrisk form når barnets hodeskalle vokser. Ortosen er tilpasset barnets hode og er godt polstret slik at den ikke forstyrrer barnets aktiviteter. Hjelmen tilpasses hodestørrelsen fortløpende. Barnet må bruke ortosen 23 timer i døgnet. Hvor lenge man må bruke hjelmen er individuelt. Vanligvis brukes hjelmen 9-18 måneder etter operasjonen.
Øre/hørsel
Hørselen må undersøkes raskt og kan behandles fra nyfødtalder. Det sikrer sosial kontakt og god språkutvikling. Tiltak kan være et enkelt høreapparat som festes til elastisk hårbånd på barnets hode. Innsetting av dren kan være aktuelt senere.
Luftveier
Mange opplever at de snorker og har pustestopp i forbindelse med søvn. Dette kan behandles på ulike måter avhengig av alvorlighetsgrad. Ved å fjerne mandlene bedres plassen i luftveiene. I mer alvorlige tilfeller trengs pustehjelp for eksempel fra en pustemaske som brukes om natten, CPAP (continuous positive airway pressure).
Munn/tenner
Det er viktig med forebyggende tannpleie og jevnlig kontroll hos tannlege.
Hender/føtter
Disse skal vurderes av barneortoped.
Ernæring
Oppfølging
Å få et barn med en sjelden diagnose
Det kan være krevende å få et barn med en sjelden diagnose, og flere opplever dette som et sjokk. Det er derfor viktig at foreldre får nødvendig informasjon og opplæring. Da er de bedre rustet til å mestre sin rolle som barnets viktigste støttepersoner. I tillegg til andre i helsevesenet kan Senter for sjeldne diagnoser bistå med informasjon og veiledning til foreldre.
Åpenhet og informasjon om diagnosen
Vår erfaring viser at åpenhet kan fremme positive holdninger, forståelse og aksept i møte med andre. Lokalt hjelpeapparat, som helsesykepleier og fastlege, kan være gode støttepersoner for å hjelpe barnet og familien til å være åpne om diagnosen. Senter for sjeldne diagnoser kan bistå med overføring av kunnskap til fagpersoner.
Barn trenger alderstilpasset informasjon om egen diagnose. Informasjonen kan gis av foreldre, og/eller i samarbeid med helsepersonell. Kunnskap om egen diagnose slik at barnet selv kan svare på spørsmål fra andre, bidrar til mestring og selvstendighet.
Tenårene er en spesielt sårbar livsfase der mange opplever det tungt og vanskelig å ha en sjelden diagnose. De bekymrer seg for å skille seg ut og være annerledes. Det kan være en god støtte å ha kontakt med jevnaldrende i lignende situasjon.
Overganger i livet
Overganger, slik som barnehagestart, skolestart og inngangen til studier og arbeidslivet, kan være utfordrende for personer med sjeldne diagnoser. Planlegging av slike overganger skaper trygghet. Helsepersonell, sammen med pasient og pårørende, bør kartlegge hvilke behov barnet eller den voksne med en sjelden diagnose har. Overføring av kunnskap om den sjeldne diagnosen til nye nærpersoner bør planlegges i god tid.
Samarbeid
Behovet for tiltak og hjelp er individuelt hos en person med en sjelden diagnose, og flere faktorer spiller inn. Noen trenger tett oppfølging både fra helsetjenesten og andre instanser. Andre klarer seg med lite tilrettelegging i hverdagen, og påvirkes lite av diagnosen sin.
Koordinerte tjenester
Personer med langvarige og sammensatte helseutfordringer kan ha behov for og krav på koordinerte tjenester fra flere instanser i kommunen. Koordinator, individuell plan og ansvarsgruppe er tiltak som er aktuelle i slike situasjoner. Gode planer og samarbeid bidrar til oversikt og forutsigbarhet både for personen med diagnose, familien og hjelpeapparatet.
Livskvalitet
Tilfredshet med eget utseende henger ikke nødvendigvis sammen med hvor synlig en diagnose er. Barnets, ungdommens eller den voksnes tilfredshet med eget utseende kan dermed bygges opp og styrkes uavhengig av hvor synlig diagnosen er. Livskvalitet kan styrkes ved god informasjon om diagnose og behandling. Sosial støtte, nettverk og hjelp til å finne gode og hensiktsmessige mestringsstrategier gjør det mulig å leve godt med diagnosen.
Ung Face It
Ung Face It er et selvhjelpsverktøy for ungdom med en tilstand som påvirker utseendet. Programmet har som mål å styrke selvtillit, forbedre kroppsbildet og minske engstelse i sosiale situasjoner. Det er utarbeidet for deg som er mellom 12 og 17 år, men yngre og eldre ungdommer kan også bruke programmet.
Gå til selvhjelpsverktøyet ungfaceit.no
Nasjonal kompetansetjeneste
Senter for sjeldne diagnoser er en del av Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser.
Senteret kan bidra med å overføre kompetanse om diagnosen og om det å leve med den til lokalt hjelpeapparat, barnehage og skole, slik at det skapes en større forståelse for de utfordringene personer med diagnosen og familien møter i hverdagen.
Les mer på nettsidene til Senter for sjeldne diagnoser
Brukerforeninger
Gjennom Norsk Craniofacial Forening kan du få kontakt med andre som er i en lignende situasjon.