Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Nyoppdaget inflammatorisk leddsykdom

Har du en nyoppdaget inflammatorisk leddsykdom, er det viktig å komme tidlig i gang med behandling og oppfølging. Å bli inkludert i behandlingsprogrammet innebærer et tverrfaglig tilbud der du kan møte både lege, sykepleier, klinisk farmasøyt, fysioterapeut, ergoterapeut og sosionom. Behandlingsprogrammet går over 1 år.

Henvisning og vurdering

Alle som inkluderes i behandlingsprogrammet ved vår poliklinikk tidligere, og henvisning skjer internt på avdelingen. Legetjenesten har med bakgrunn i din diagnose vurdert det som hensiktsmessig at du får tilbud om behandlingsforløpets videre behandling og oppfølging.

Ved inklusjon tilstreber vi at du skal møte samme lege ved hver oppfølging. Vi har også en egen sykepleiekoordinator som er ansvarlig for ditt behandlingsprogram.

Utredning

Du er inkludert i behandlingsprogrammet som et resultat av tidligere utredning, og har enten fått diagnosen revmatoid artritt, psoriasis artritt, spondylartritt med perifere artritter eller polyartritt. Det kan likevel være at lege ønsker flere undersøkelser.

 

 

Behandling

De fleste som har en nyoppdaget inflammatorisk leddsykdom blir tilbudt sykdomsdempende medikamentell behandling. Avhengig av hvordan du responderer på behandlingen, kan det være nødvendig med flere medikamenter. Kanskje må du endre medikamentell behandling underveis.

 

Oppfølging

Behandlingsprogrammet innebærer jevnlig oppfølging for alle pasienter som er inkludert. Oppfølgingen foregår poliklinisk, og innebærer 3 konsultasjoner både hos lege og sykepleier. Disse konsultasjonene skjer med cirka 4 måneders mellomrom. Videre innebærer oppfølgingen tilbud om konsultasjoner både hos klinisk farmasøyt, fysioterapeut, ergoterapeut og sosionom.

 

I samhandling med fysioterapeut kartlegges din totale funksjon og hvordan fysisk og psykisk overskudd, muskelstyrke og leddbevegelighet kan bli bedre ved hjelp av fornuftig trening og aktivitet. Du vil få råd om aktivitet/trening i forhold til dine interesser, muligheter og funksjonsnivå. Fysioterapeuten kan også bidra med smertelindrende tiltak i form av avspenningsteknikker, varme/kulde, bevegelse eller øvelser. Fysioterapeuten kan bistå med å tilpasse individuelle treningsprogram, og tilbyr oppfølging etter behov.

Ergoterapeuten kan bistå deg i å kartlegger din funksjon i hjem, jobb /skole og fritid med tanke på optimalisering av håndfunksjon i daglige gjøremål. Ofte handler optimalisering av håndfunksjonen om å finne hensiktsmessige ytre tilretteleggingstiltak.

Videre tilbyr ergoterapeuten å utvikle et individuelt tilpasset treningsprogram for bedre bevegelighet i hånd- og fingerledd og/eller gripestyrke. Ved behov vil dere bli enige om en eventuelt oppfølging av dette. Du kan også få hjelp til tilpasning av ortoser (støtteskinner) for hånd- og fingerledd med tanke på smertelindring og korrigering av ustabile ledd i hender.

Hos ergoterapeuten får du også tilbud om tilbud om ergonomisk rådgivning, rådgivning vedrørende yrkesvalg, og rådgivning om energiøkonomisering ved unormalt tretthet.

 

Ved oppfølging hos sosionom kan du få bistand med å finne løsninger på utfordringer som oppstår både for deg og dine pårørende i forbindelse med sykdom og behandling. Sosionomen kan eksempelvis bidra med informasjon, råd og veiledning om skolegang, arbeid, hjemmesituasjon, trygderettigheter, økonomiske forhold og forsikringer. Videre kan du få hjelp til å skrive søknader, og til å opprette kontakt med hjelpeinstanser utenfor sykehuset (NAV, boligkontor, forsikringsselskap med mer). Sosionom kan ved behov tilby støttesamtaler om de følelsesmessige reaksjonene sykdom kan føre med seg

 

Oppfølging hos farmasøyt innebærer å samtale om legemidler og bruken av dem, slik at du kan få økt innsikt, forståelse og trygghet rundt egen legemiddelbruk.