Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Nyre- og urinveisstein

Nyresteiner dannes ved at noe av innholdet i urinen felles ut og forsteines. Steinene kan bli liggende i ro på samme sted uten å gi symptomer, for eksempel i nyrebekkenet. Det kan også vandre nedover gjennom urinlederne. Her kan de sette seg fast og helt eller delvis blokkere for urinstrømmen. Dette kan forårsake smerter og eventuelt skade på nyrene.

Nyresteinsanfall kan være svært smertefullt, men som oftest kommer steinene ut av seg selv. Hvis ikke de gjør det, finnes det god behandling.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser deg til utredning ved mistanke om stein i nyre eller urinveier. Henvisningen vurderes av spesialist i urologi ved urologisk poliklinikk.

Stein i nyre og urinveier kan også forårsake akutt innleggelse på sykehus hvor du blir undersøkt, observert, og eventuelt får behandling for smerte og infeksjon.

Primærhelsetjenesten henviser til spesialist i urologi med opplysninger om:

  • Smerteproblematikk
  • Blod i urinen
  • Residiverende urinveisinfeksjoner
  • Resultat av CT-urinveier

Utredning

Når henvisningen er vurdert får du innkalling til utredning og samtale med urolog. Behandlingen er avhengig av lokalisasjonen på steinene, størrelsen og symptomene.

Behandling

Det er flere alternativer for behandling: 

Det er også mulig behandle nyrestein ved hjelp av innstikk gjennom huden (nefrolitotomi). I sjeldnere tilfeller behandles nyrestein ved vanlig åpen operasjon. Åpen operasjon er kun nødvendig i mindre enn 2 prosent av de tilfellene hvor kirurgisk behandling må benyttes.

Oppfølging

Etter utskriving blir du fulgt opp av fastlegen.