Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Godkjent dato: 30.06.2025
Ansvarlig foretak: Akershus universitetssykehus

Diagnose

Rabdomyolyse

Rabdomyolyse er en alvorlig tilstand som kan oppstå når musklene i kroppen blir skadet. Skaden skjer ofte som følge av akutt overbelastning etter overdreven muskelbruk.

Ved rabdomyolyse ødelegges store mengder muskelceller. Det fører til dødt muskelvevsom så slipper ut stoffer i blodet (for eksempel elektrolytter som kalium, magnesium og fosfat) Du kan da få elektrolyttforstyrrelse. En elektrolyttforstyrrelse betyr at nivåene av elektrolytter i blodet er for høye eller for lave.

Symptomer

Symptomene på rabdomyolyse kan være muskel- og leddsmerter, muskelsvakhet og mørk urin, i tillegg til kvalme, magesmerter, høy puls, endret bevissthet, hevelse, blemmer og misfarging.

Symptomene varierer fra milde til alvorlige. Noen merker nesten ingenting, mens andre får sterke plager og raskt nedsatt allmenntilstand.

Henvisning og vurdering

Dersom du har noen av symptomene over – særlig etter kraftig fysisk anstrengelse – må du ta kontakt med fastlege eller legevakt. Det er viktig å sette diagnose tidlig og komme raskt i gang med behandling.

Utredning

Hvis legen mistenker rabdomyolyse, vil det tas blodprøver for å sjekke elektrolyttnivåene og vurdere hvor alvorlig tilstanden er. Fastlegen eller legevakten vil så henvise deg videre til sykehus for behandling.

Behandling

Behandlingen starter med å gi deg væske direkte i blodåren (intravenøs væskebehandling). Denne væsken inneholder salter (elektrolytter) som hjelper til med å gjenopprette balansen i kroppen og beskytte nyrene mot skade.

Oppfølging

Hvordan det går etter behandlingen avhenger av hva som utløste tilstanden, hvor alvorlig skaden er og om du har fått en nyresvikt.

Ved akutt nyresvikt kan det bli nødvendig med dialyse, en behandling som renser blodet når nyrene ikke klarer det selv.