-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Diagnose
Svangerskap og revmatisk sykdom
De revmatiske sykdommene arter seg forskjellig i et svangerskap. Sykdommen kan påvirke svangerskapet, og svangerskapet kan påvirke den revmatiske sykdommen. Det er derfor viktig å planlegge svangerskapet.
Hensiktsmessig oppfølging
Kvinner med inflammatorisk revmatisk sykdom skal ha ekstra oppfølging i, og etter svangerskapet. Det er stor variasjon i alvorlighetsgrad og grad av risiko knyttet til de ulike diagnosene, og vi skiller derfor mellom oppfølging av pasienter med antatt lav risiko og pasienter med antatt høyere risiko.
Hensikten med forløpet er å sikre hensiktsmessig oppfølging av gravide med revmatisk sykdom gjennom svangerskapet. Det betyr i praksis kontroller på riktig sted, til riktig tid og til riktig behandler. I denne sammenhengen involverer det spesialisthelsetjenesten med kontroller ved revmatologisk avdeling og kontroller ved obstetrisk avdeling og i tillegg ordinær svangerskapsomsorg i primærhelsetjenesten ved jordmor og/ eller fastlege.
Henvisning og vurdering
På grunn av at de revmatiske sykdommene arter seg ulikt i et svangerskap, og graviditet og sykdom påvirker hverandre, er det viktig å planlegge svangerskapet. Det er ønskelig at du tar kontakt med revmatologisk avdeling ved ønske om graviditet. Gjerne ett år før planlagt svangerskap for å tilpasse medikasjonen best mulig for å oppnå remisjon/lav sykdomsaktivitet før svangerskapet.
Utredning
Hvis du har inflammatorisk revmatisk sykdom og blir gravid, ta enten kontakt med revmatologisk poliklinikk selv eller at fastlege henviser deg.
Når revmatologisk avdeling mottar beskjed om at du er blitt gravid, får du en time for kontroll ved avdelingen rundt svangerskapsuke 12. Revmatologisk avdeling henviser deg også til tidlig ultralyd og vurdering ved obstetrisk avdeling. Det foregår også ca. i svangerskapsuke 12. Du får samtidig beskjed om å ta kontakt med fastlege eller jordmor i kommunen for avtaler om ordinær svangerskapsomsorg.
Revmatologen din skal alltid vurdere hvilken risiko et svangerskap har for deg, ut fra hvilken type revmatisk sykdom du har og hvor alvorlige plagene dine er. Generelt sier vi at kvinner med artrittsykdommer er antatt å ha lav risiko for komplikasjoner, mens kvinner med systemsykdommer (bindevev og vaskulittsykdommer) har høyere risiko, og skal derfor også ha tettere oppfølging.