Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Diagnose

Svettekjertelbetennelse

Svettekjertelbetennelse, også kalt hidradenitis suppurativa eller hidrosadenitt, er en kronisk betennelse i hårsekker. Den forekommer oftest i lyske og i armhuler. Betennelsen kan også forekomme rundt kjønnsorganer og endetarmsåpning.

Symptomer

Betennelsen arter seg i form av smertefulle knuter og byller til de aktuelle områder. For noen vil enkeltforandringer forsvinne spontant uten å komme tilbake. Hos andre kan forandringene komme tilbake på samme sted igjen og igjen. Det heter da residiverende cyster/abscesser, og kan utvikle ganger i hud, såkalte fistler.

Aktive og residiverende forandringer behandles ofte best med kirurgi. En fjerner da hud med fistel-/abscessmateriale, ned til fettvev, i det aktuelle området.
 
Dersom en lykkes i å fjerne alt fistel-/abscessmateriale, kommer ikke forandringen tilbake på samme sted. Det er imidlertid ikke uvanlig at det kommer nye knuter og byller til omkringliggende hud, slik at kirurgisk behandling, evt. kombinert med medisinsk behandling må gjentas.

 

Henvisning og vurdering

Du henvises til vurdering og behandling fra fastlege eller spesialist.


Utredning

Ved førstegangsvurdering vil det bli vurdert hvilken behandling som er passende i hvert tilfelle. Dersom en kommer frem til at kirurgisk behandling er anbefalt vil pasienten bli satt opp til ny time for det.



Behandling

Det fleste kirurgiske inngrep mot hidradenitis suppurativa utføres i lokalbedøvelse. Med mindre annet er avtalt, trenger du ikke faste før operasjon. 

Fjerning av ringer/smykker/piercing må gjøres før du kommer. Er de vanskelig å få fjernet kan du risikere at de blir klippet. Det er lurt å bruke litt tid på dette før timen.
Kjøp gjerne inn bandasjemateriell i forkant av operasjon, slik at du har det klart.
Barbering av operasjonsfeltet blir gjort på sykehuset.

I praksis består operasjonen av å fjerne de betente hudområdene, enten med kniv, saks eller med laser. I enkelte alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med operasjon med narkose.

Les mer om laseroperasjon og operasjon med narkose lenger ned.

Såret vil, etter operasjon, vanligvis bli lagt åpent for å gro fra bunnen av. Unntaksvis blir såret lukket direkte.

Det er stor variasjon i størrelsen på operasjonene og størrelse på sår avhenger av hvor store områder som må fjernes. Du får nærmere informasjon fra din lege.



Oppfølging

Etter operasjonen bandasjeres sårområder. Du får god informasjon om prosedyre for sårstell, som du videre i hovedsak utfører selv.

De første ukene etter operasjonen skal du bruke tykk skumbandasje uten limekant, for eksempel Mepilex. Den absorberer godt væske fra sårflater. Du kjøper sårplater på apotek som klippes til ved sårskift.

Hvor fort såret gror, avhenger av størrelse og hvor såret er, men det vil alltid ta flere uker før det er helt lukket. Dersom du ikke røyker de siste 6 uker før operasjon og de første 6 ukene etter operasjon, gror såret raskere.

Du må selv dekke utgifter til bandasjemateriell. Ta vare på kvitteringer fordi du får refundert 90% av utgiftene dersom de går ut over egenandel. 

Kontroll

Etter operasjon er det vanlig med kontroll hos lege på sykehuset.

Sykemelding

Alle må forvente å bli sykemeldt i minimum en uke. Hvor lenge du blir sykemeldt avhenger av hvor omfattende inngrepet er.



Vær oppmerksom

Ta kontakt med sykehuset ved mye blødning, væsking eller smerter utover det som er forventet. Ta også kontakt med sykehuset ved feber eller frysninger.