-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Undersøkelse
Blodprøve hjemme
Denne typen blodprøvetaking brukes kun til utvalgte situasjoner og analyser. Du kan utføre prøvetakingen hjemme, enten ved at du som selv tar prøven eller ved at noen hjelper deg. Du stikker deg i fingeren med en lansett og en bloddråpe suges opp ved hjelp av prøvetakingsredskapet. Prøven legges i medfølgende pose og konvolutt, og du sender så dette til sykehuset.
Hva er hensikten med blodprøvetaking hjemme?
Analyse av forskjellige markører i blod brukes for å overvåke og tilpasse behandlingen best mulig. For enkelte slike markører er hjemmeprøvetaking egnet. Da trenger du ikke å møte opp på sykehus eller legekontor for å ta prøve.
Du vil på forhånd få beskjed om når du skal ta en slik prøve hjemme. Prøven sendes til sykehuset der den analyseres. Laboratoriet sender resultatet til den legen som har bestilt undersøkelsen.
Før
Du vil motta prøvetakingsutstyr og et skjema fra sykehuset med opplysninger om bakgrunn og tidspunkt for prøvetakingen, og hvilke prøver som skal tas. Du vil få beskjed hvis du skal være fastende i forbindelse med prøvetakingen.
- En C0-prøve skal tas like før det vanlige tidspunktet for dosering.
- En C1-prøve skal tas 1 time etter dosering/inntak av legemiddel.
Praktiske forberedelser like før prøvetakingen
- Ha en ren og ryddig sone for prøvetakingen.
- Klargjør lansett (vri av beskyttelsestopp).
- Ta beholderen ut av prøveposen og åpne beholderen slik at tippene synes (ta ikke tørremiddelet ut av posen).
- Åpne gassbind/kompress og gjør klar plaster.
Under
Du står selv for prøvetakingen hjemme, eller du får hjelp av en annen person til å utføre prosedyren.
Utførelse av prøvetakingen
- Vask hendene godt med såpe og varmt vann
- Varm hendene i 30 sekunder ved å bevege/gni dem mot hverandre
- Hvil hånden på et stødig underlag og stikk på siden av fingertuppen ved å trykke på lansetten slik at et ‘klikk’ høres (det anbefales å stikke i langefinger eller ringefinger)
- Massér oppover fingeren dersom det ikke blør så godt. Tørk alltid bort første dråpe fra fingeren med gassbind/kompress.
- La første tipp være i kontakt med bloddråpe på fingeren. Se at tippen blir fullstendig rød, la det gå 2 sekunder, og ta så bort tippen. Gjenta med den andre tippen.
- Det er OK å la samme tipp komme i kontakt med bloddråpe flere ganger for å få den helt fylt. NB: Pass på at tippen ikke overfylles med blod.
- Legg beholderen ned, tørk bort blod fra fingeren og sett på plaster.
- Lukk beholderen. Sett korrekt etikett på beholderen.
- Legg beholderen i prøveposen, lukk lynlåsen og legg posen i konvolutt.
- Husk å legge ved skjema med utfylte opplysninger. Lukk konvolutten og send som avtalt.
Gjør det vondt?
Hvor lang tid tar prøvetakingen?
Etter
Sykehuslaboratoriet mottar og analyserer prøven din. Resultatet fra analysen blir rapportert til den legen som har bestilt undersøkelsen. Legen vil følge deg opp videre.
Vær oppmerksom
Du får et lite sår på stikkstedet i fingeren. Plaster settes på for at såret skal holde seg rent. Normalt vil dette såret gro i løpet av en til to dager.