Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse, Ergospirometri

CPET (kardiopulmonal anstrengelsestest)

En kardiopulmonal belastningsundersøkelse eller ergospirometri (CPET) kartlegger hvordan hjerte og lunger reagerer under fysisk aktivitet (på tredemølle). Den viser lungefunksjon, blodtrykksrespons, hjerterytme, oksygeninnhold i blodet, og måler den fysiske formen (maksimalt oksygenopptak).

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

Hvis legen ikke har funnet noen lunge- eller hjertesykdom som kan forklare hvorfor du er tungpustet, eller at du ikke orker så mye som før, kan vi gjennomføre en belastningsundersøkelse for å se hvordan hjerte og lunger fungerer fra lett til tung belastning.

Før

Du skal ta medisiner som du pleier. Spis frokost, men vær ikke for mett rett før undersøkelsen. Ta med klær som er lette å bevege seg i, gjerne joggesko og treningstøy hvis du har. Ikke anstreng deg hardt samme dag som undersøkelsen.

Under

Først måler vi høyde og vekt, så tar vi forskjellige pusteprøver for å kartlegge lungefunksjonen din. Vi fester EKG elektroder på overkroppen din for å overvåke hjertet ditt mens du anstrenger deg. 

Du skal deretter gå på tredemølle fra lett til tung belastning. Du bestemmer selv hvor mye du orker. Hvis det er behov, vil vi ta en blodprøve fra håndleddet ditt før og etter belastning. Vi forklarer alle øvelsene du skal gjøre og går gjennom de viktigste resultatene i etterkant av undersøkelsen.

Gjør det vondt?

Du må regne med å bli sliten når du går på tredemølle. Du bestemmer selv når du ikke orker å gå mer. Eventuell blodprøve fra håndleddet kan gjøre litt vondt når vi stikker.


Etter

Etter undersøkelsen kan du reise hjem på vanlig måte.

Når får jeg resultatet?

De viktigste funn av undersøkelsen vil du få tilbakemelding om før du går hjem. Enkelte ganger må vi diskutere resultatene med andre fagpersoner. Da kan det hende du vil få en oppfølgingstime på sykehuset. Vi sender også kopi av resultatene til din fastlege.

Bivirkninger og komplikasjoner

Undersøkelsen har ingen bivirkninger. Du kan være litt sliten i etterkant, men de fleste henter seg raskt inn igjen etterpå.