logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Elektroretinografi (ERG)

Elektroretinografi (ERG) er en metode for å registrere spenningsvariasjonene i øyet når netthinnen utsettes for lyspåvirkning.

Før

Ta med briller dersom du bruker det. Ta med solbriller, da øynene blir følsomme for lys etter øyedryppingen. Kom med nyvasket hår. 

Under

En person i en sykehusseng
Du ligger på en seng og ser opp i taket. Begge øynene blirdryppet med øyedråper, slik at pupillene utvider seg, og trådelektroder settes på begge sider av øyet ditt. Vi senker et lite apparat over hodet ditt og du vil oppleve lysblink mot øynene med forskjellig lysstyrke.
 
Undersøkelsen tar ca. 60 minutter.

Undersøkelse av nervebanene i synet (VEP)

I noen tilfeller er det behov for at vi foretar en undersøkelse av nervebanene til synet ditt også. Undersøkelsen heter Visuelt fremkalt respons (VEP) og kartlegger synsbanenes evne til å lede impulser fra øyet ditt til hjernen. På denne måten kan vi påvise/avkrefte sykdom og skade i synsbanene.

Denne undersøkelsen tar vi samtidig som du er inne for elektroretinografien (ERG) og den tar ca. 60 minutter. Så om du må gjennom begge undersøkelsene, kan du forvente at det tilsammen tar ca. 2 timer.

Etter

Når undersøkelsen er over kan du reise hjem eller tilbake til den avdelingen du er innlagt. På grunn av de øyedråpene du får, anbefaler vi ikke bilkjøring denne dagen. 

Resultatet av undersøkelsen sendes til legen som har henvist deg etter ca. 4 uker. Det er henvisende lege som formidler resultatet til deg.