logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

EndoFlip

EndoFLIP er måling av tøybarheten i den nedre lukkemuskelen i spiserøret.

Undersøkelse av tøybarhet av lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk utføres hvis det mistenkes at lukkemuskelen er stiv eller har manglende evne til å åpne seg når man svelger. Undersøkelse utføres ved at det føres et kateter med en ballong på tuppen ned gjennom munnen. Selve undersøkelsen er forbundet med noe ubehag i svelget og tar ca 10 min.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen/behandlingen?

Undersøkelsen gjennomføres for å se om det er nedsatt tøybarhet i den nedre lukkemuskelen i spiserøret.

Før

Magesekken må være tom før undersøkelsen, du må ikke spise eller drikke noe de siste 6 timene før undersøkelsen. Er du veldig tørst kan du skylle munnen.

Er du mye plaget med oppgulp/oppkast anbefaler vi at du ikke inntar fast føde de siste tre dagene før undersøkelsen, men holder deg til flytende kost. De siste 6 timene før undersøkelsen skal du ikke drikke.

Under

Undersøkelsen tar ca 10 minutter. Du ligger vanligvis på en benk under undersøkelsen. Det vil bli ført et kateter med en ballong på inn i munnen via svelget og ned i spiserøret. Kateteret kan også føres ned gjennom nesen. Ballongen fylles når kateteret er plassert i spiserøret.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen kan oppleves som ubehagelig, men er ikke smertefull.

Hvor lenge varer behandlingen/undersøkelsen?

Undersøkelsen, og samtalen med lege og sykepleier varer i ca. 30 minutter.

Etter

Etter at undersøkelsen er utført kan du reise hjem. Du kan spise og drikke som normalt.

Du kan være litt sår i svelget etter undersøkelsen, men bortsett fra dette skal du ikke merke noe til undersøkelsen i etterkant. Det er liten risiko for komplikasjoner ved undersøkelsen.

Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte?

Du vil få beskjed av legen om det er behov for videre oppfølgning.