logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Enteroskopi - nedre ballong

Nedre ballong-enteroskopi er en undersøkelse av tykk- og tynntarmen. Dette gjøres ved hjelp av et endoskop. Et endoskop er et fingertykt, langt bøyelig instrument med et kamera på tuppen som overfører bilder til en skjerm. Endoskopet føres inn via endetarmsåpningen, gjennom tykktarmen og videre opp i tynntarmen. Ved hjelp av en eller to ballonger utenpå endoskopet, kan vi manøvrere oss gjennom store deler av tynntarmen.

Formålet med undersøkelsen er å avklare og eventuelt behandle sykdommer i tynntarmen. Eksempler på dette kan være sår, betennelse eller polypper. Det kan også tas prøver fra slimhinnen (biopsi), og enkelte tilstander som for eksempel blødninger eller polypper kan vi behandle under undersøkelsen.

Før

Innen undersøkelsen skal tykktarmen være fullstendig ren, det vil si at utfloden fra endetarmen skal være klar. Tarmen tømmes med bruk av Picoprep eller Citrafleet, som du kjøper på apoteket. Følg denne bruksanvisningen, ikke pakningsvedlegget fra apoteket.

En godt tømt tarm fører til kortere undersøkelsestid og mindre ubehag for deg.

Unngå hele korn

Små frø som passerer hele til tykktarmen vil kunne tette kanaler i undersøkelses-instrumentet.

Fem dager før undersøkelsen skal du derfor unngå alle hele korn, for eksempel linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø. Vær oppmerksom på brød eller frokostblandinger som inneholder dette. Du kan gjerne spise rotgrønnsaker (f.eks. potet, gulrot, kålrot) og pasta, kjøtt og fisk. Dersom du har tendens til forstoppelse er det en fordel om du spiser kun flytende kost (supper og liknende) i to dager før undersøkelsen.

Blodfortynnende medisiner

Bruker du blodfortynnende medisiner er det risiko for at det kan oppstå større blødninger enn normalt. Derfor er det ønskelig at du midlertidig slutter med blodfortynnende medisiner. Klikk på lenken under for å se hvilke blodfortynnende medisiner du må slutte med, og hvor lang tid før undersøkelsen du må gjøre dette.

Andre viktige medisiner kan tas om morgenen som vanlig. Hvis du bruker faste medisiner, ta med en oppdatert medisinliste til undersøkelsen.


Under

Under selve undersøkelsen får du en spesialbukse på deg og du ligger på en undersøkelsesbenk. Det vil være behov for at du snur og vender på deg i løpet av undersøkelsen. En sykepleier kan av og til støtte med hånden på utsiden av magen for at endoskopet skal komme lettere fram og for å redusere ubehag for deg. Det brukes ofte røntgengjennomlysning for å veilede oss gjennom tynntarmen.

Undersøkelsen varer fra en til tre timer.

Etter

Vanligvis må du være en til to timer på sykehuset til observasjon etter avsluttet undersøkelse.

OBS! Har du fått beroligende medisin kan du ikke selv kjøre bil før dagen etterpå.

Etter undersøkelsen kan du føle deg litt oppblåst og ha noe mageknip.

Hvis du får sterke magesmerter eller annet ubehag etter at du har kommet hjem, må du kontakte sykehuset.

Resultat av undersøkelsen 

Vanligvis får du vite resultatet av undersøkelsen med en gang. Resultatet og eventuelle prøvesvar vil også bli sendt til legen som har henvist deg.

Det tar cirka tre til fire uker å få svar på eventuelle prøver som er tatt.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner er sjeldne. I helt spesielle tilfeller kan det oppstå blødning eller hull på tarmen. Operasjon kan da bli nødvendig.

Ved mistanke om komplikasjoner er det aktuelt med videre observasjon og eventuelt innleggelse på sykehuset.