logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Epilepsi - langtidsmonitorering med EEG og video

Langtidsmonitorering er en EEG-registrering over flere døgn. EEG-undersøkelse er måling av hjernens elektriske aktivitet. Med EEG-apparater registrerer vi den elektriske aktiviteten ved å feste små, runde elektroder til hodebunnen med en fast og seig salve (elektrodepasta). Fra elektrodene går det ledninger til måleutstyret. Målingene (registreringene) ser vi på dataskjermen som EEG-kurver. Hjerneaktiviteten blir kontinuerlig overvåket og du vil samtidig bli filmet med videokamera som er i rommet. Formålet med undersøkelsen er å finne ut hvilken type anfall du har og hyppighet av anfall.

En EEG-undersøkelse er en enkel og ufarlig måte å måle hjernens funksjon på. Ved forskjellige sykdommer i hjernen blir den normale hjernerytmen forstyrret, og dette kan vi lese av på EEG-kurven. Forandringene kan som regel ikke si noe om hva slags sykdom det er, bare at hjernens normale aktivitet er forstyrret. Enkelte ganger kan vi si hvor i hjernen sykdommen sitter. EEG-måling er særlig nyttig for å kunne stille diagnosen epilepsi, men også ved en del andre funksjonsforstyrrelser i hjernen.

Før

Før EEG-undersøkelsen må håret må være nyvasket, tørt og uten hårprodukter som olje, hårspray eller hårvoks. Dette sikrer godt feste av elektrodene mot hodeskallen. Skittent hår og styling-produkter reduserer kvaliteten av signalene og dermed undersøkelsen. Møt derfor opp med nyvasket hår uten styling-produkter.

Ved langtidsregistreringer bør du ha på skjorte/jakke med knapper eller glidelås. Det er fordi klær ikke kan trekkes over hodet under undersøkelsen. Du kan bruke dine faste medisiner, også epilepsimedisiner, som vanlig. Det er ikke nødvendig å faste før undersøkelsen. Ta med oppdatert medikamentliste og medisiner for hele oppholdet.

Under

Barn under 16 år skal ha med seg en ledsager, som kan være sammen med dem hele tiden og overnatte på samme rom. Ledsager får også mat.

EEG-tekniker eller sykepleier vil starte påmontering av elektroder. Du får informasjon om undersøkelsen mens dette foregår, og du kan stille spørsmål hvis du lurer på noe.

Elektrodene er koblet til en elektrodeboks, og denne må følge deg under hele oppholdet. Personalet følger opptaket av EEG og video-opptak av undersøkelsen på skjerm i et rom vegg-i-vegg. Du blir video-overvåket hele tiden, unntatt når du er på toalettet. Kameraene er utstyrt med infrarødt lys og kan filme også i totalt mørke. Ta derfor hensyn til dette når du skal velge hvilke klær du har på deg. Opptaket vil bli arkivert for senere å bli analysert sammen med EEG. På rommet er det også mikrofon og høyttaler. Det blir tatt opp lyd og vi kan snakke inn i rommet. Dette gjør at vi også kan høre hva som blir sagt og eventuelt andre lyder under registreringen.

Etter at du er blitt koblet til og registreringen er startet, skal du ikke kobles fra før undersøkelsen er ferdig. Det vil si at du ikke kan forlate rommet, kun når du skal på toalettet. Under registreringen er det ikke mulig å dusje, da utstyret ikke tåler vann.

Merk deg hvor kameraet er plassert, slik at du til enhver tid er innenfor kameraets rekkevidde. Det gjelder også under måltidene. Ledsager og eventuelle besøkende må ikke å stå i veien for kameraet.

Anfall:

Når du merker anfall, vil vi at du trykker på en knapp vi viser deg og at du straks forteller hva du merker. Dette ønsker vi at du gjør straks du merker et anfall komme. Etter kort tid vil sykepleier komme inn til deg eller snakke til deg via høyttaler. Har du anfall på natt, er det mulig vi forsøker å filme anfallene uten dyne.

Det er ingen fast legevisitt, men ved behov blir du fulgt opp av legen din fra sengeposten. Undersøkelsen blir vurdert av våre nevrofysiologer, og du vil senere få svaret av legen din på sengeposten. Du vil hele tiden kunne snakke og spørre personalet om undersøkelsen.

Det kan hende vi forsøker å gjøre forskjellige ting for å få fram anfall under registreringen. Dette planlegger vi sammen med deg og ansvarlig lege. Tiltak kan blant annet være å trappe ned epilepsimedisin for å øke sjansen for å observere anfall, som er hensikten med undersøkelsen.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gjør ikke vondt og du trenger ikke bedøvelse. Undersøkelsen krever at man klarer å sitte i ro i 20 til 30 minutter mens elektrodene festes. Urolige pasienter kan få se mobiltelefon, nettbrett eller lytte til musikk. Barn kan leke litt med leker på et bord foran seg.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen varer vanligvis fra ett til to døgn.

Undersøkelsen medfører ingen spesielle ubehag eller bivirkninger i ettertid. Noen svært få reagerer på pastaen vi bruker for å feste elektrodene. Gi beskjed til personalet om du merker kløe eller rødhet.

Etter

Etter endt undersøkelse skal du vaske håret - først uten såpe, hvor du må gni bort pastaen som elektrodene var festet med. Når pastaen er vasket bort kan du vaske håret med sjampo.

Du skrives ut tidlig formiddag dagen etter. Dersom du går på epilepsimedisiner, skal det enkelte ganger tas medikamentfastende blodprøver før du reiser hjem. Dette vil du få nærmere beskjed om, og det vil være mulig å få på bedøvelseskrem på forhånd.

Resultatet av undersøkelsen blir ikke ferdig samme dag. Du vil bli skrevet ut og senere innkalt til oppsummering.

Bivirkninger:

Undersøkelsen er helt smertefri og uten noen form for medisinsk risiko.