logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
 • Pasientinformasjon i fellesinnhold
  Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Epilepsi - Magnetoencefalografi

MEG måler det magnetiske feltet som oppstår når hjernecellene (nevronene) er elektrisk aktive. Vi kartlegger den elektro-magnetiske aktiviteten i hjernen ved hjelp av elektroder og magnetiske sensorer på hodet. Vi har ikke MEG i Norge og henviser de pasientene som trenger slik undersøkelse til utlandet. Undersøkelsen foregår ved Helsinki universitetshospital i Finland.

MEG gjøres som del av en operasjonsutredning ved epilepsi. Undersøkelsen brukes hvis andre undersøkelser ikke gir godt nok svar på hvor den epileptiske aktiviteten (anfallet) starter. MEG-undersøkelse er en annen metode å lokalisere den epileptiske hjerneaktiviteten på. Hvis det er nødvendig blir du trappet ned på epilepsimedisiner for å få registrert et anfall under MEG-undersøkelsen.

Legen din på SSE henviser til MEG-undersøkelse og gir råd om nedtrapping av epilepsimedisiner hvis det skal gjøres.

Før

SSE ringer deg én uke før

Du får telefon fra inntakskontoret ved SSE ca en ukes tid før undersøkelsen. Under samtalen forsikrer vi oss om at du er klar for undersøkelsen, og vi svarer på spørsmål du måtte ha.

Til undersøkelsen: Ta med CD med MR-bilder

Som del av operasjonsutredningen inngår det MR-undersøkelse som oftest er gjort tidligere ved Rikshospitalet. Du får tilsendt en CD med MR-bildene fra denne undersøkelsen i god tid før MEG-undersøkelsen. Du må ta med CD-en til sykehuset.

Unngå metall

Har du hjerte-pacemaker eller har operert inn metall i hjernen eller andre deler av kroppen, er det ikke sikkert at undersøkelsen kan gjennomføres. Hvis du har tannregulering/bøyler bak tennene av metall, må det fjernes før undersøkelsen.

Du må også unngå:

 • Piercing av metall
 • Klær med metalldeler (BH eller lignende)
 • Hårprodukter, sminke, neglelakk

Dette er fordi slike gjenstander kan forstyrre magnetismen.

Forberedelser til undersøkelsen:

Før undersøkelsen blir du bedt om å fjerne alle metallgjenstander som nøkler, briller, klokker, smykker og ev. BH. Forberedelsene til undersøkelsen tar også én time. Da får du plassert klebe-elektroder på hodet og elektrodenes innbyrdes plassering skal bestemmes.

Overnatting og ledsager

Det er nødvendig med tre hotellovernattinger for undersøkelsen i Helsinki. De fleste pasienter har med en ledsager. Særlig hvis du skal trappe ned på epilepsimedisiner kan du ha behov for assistanse, for eksempel ved reisen.

Praktisk om reisen

Du bestiller selv reisen hos Pasientreiser. Du får et brev i posten hvor du får telefonnummeret til Pasientreisers utenlandskontor. Pasientreiser sender deg flybilletter og bekreftelse på hotellopphold på e-post.

 • Utgifter til flyreise og hotell dekkes
 • Du må vise hotellvoucher på hotellet
 • Kostgodtgjørelse dekkes etter gjeldende satser
 • Du legger ut for reise til og fra flyplassene, både i Norge og Finland.
 • Vennligst ta vare på alle kvitteringer
 • Etter reisen fyller du ut skjema for refusjon av utgifter og sender det til Utenlandskontoret med kvitteringene.

Hvis du trenger hjelp til bestilling av reisen, ta kontakt med posten du er innlagt på eller inntakskontoret ved SSE i god tid.

Les om behandling i utlandet

Under

Helsinki

Under undersøkelsen sitter eller ligger du i et lite rom med hodet under et måleinstrument formet som en hjelm. Det tas flere målinger, og du får mulighet til å strekke på bena mellom målingene. Vanligvis er det rundt 30 minutter av gangen du må sitte med hodet inne i måleapparatet. MEG kartlegger den elektro-magnetiske aktiviteten i hjernen ved hjelp av elektroder på hodetVed å sammenholde resultatene fra MEG- og MR-scanningen kan vi få informasjon om hvor i hjernen den epileptiske aktiviteten kan sitte.

Etter MEG-scanningen fjernes en stor del av elektrodene. Nye målepunkter skal plasseres før du skal til neste scanning. Undersøkelsen er to-delt. Fire timer én dag og fire timer neste dag. Undersøkelsen tar vanligvis én til tre timer. Undersøkelsen er smertefri.

Etter

Etter undersøkelsen kan du reise hjem. Når din lege ved SSE får svaret fra sykehuset, blir dette diskutert på et eget epilepsikirurgi-møte. Deretter blir du informert om konklusjonen fra møtet. Vær forberedt på at det kan ta noe tid før du får svar.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med inntakskontoret ved SSE på telefon 6750 1000.
Kontaktperson: Katrine Knutsen

Mer informasjon: