logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten

Undersøkelse

Hudbiopsi med undersøkelse av nervefibre

Ved hudbiopsi med undersøkelse av nervefibre tar vi en liten vevsprøve fra benet ditt for å vurdere tettheten av tynne nervefibre i huden. Undersøkelsen kan brukes som en del av utredningen av tynnfibernevropati.

Formålet med vevsprøven er å undersøke de tynneste nervefibrene i det ytre hudlaget. Enkelte tilstander er forbundet med lav tetthet av slike nervefibre. Hudbiopsien prepareres og farges på en måte som gjør det mulig å telle fibrene ved hjelp av mikroskop.

Henvisning og vurdering

Du må bli henvist fra nevrolog etter at hen har gjort en nevrologisk undersøkelse og vurdert om det kan være behov for supplerende undersøkelse med hudbiopsi.

Før

Før du kommer til hudbiopsi må begge ben være nyvasket. Det er fint om du har på bukser som kan trekkes opp til knærne.

Under

Undersøkelsen varer i ca. 30 – 45 minutter. Du ligger på en undersøkelsesbenk, og vi vasker yttersiden av leggen din. Du får lokalbedøvelse før vi tar en rund hudbit på 3 mm i diameter. Det er ikke nødvendig å sy. Du får en liten bandasje etterpå. Vi sender hudbiopsien til analyse ved Aarhus universitetssykehus i Danmark.

Etter

Du bør skifte bandasje daglig til det har dannet seg en skorpe. Dette tar vanligvis 5 – 10 dager. Du kan dusje som normalt, men vi anbefaler at du unngår å badekar, svømmebasseng og lignende inntil det har dannet seg en skorpe på såret.

Du får svaret på undersøkelsen fra legen som henviste deg. Det tar relativt lang tid (i hvert fall noen uker) før svaret på undersøkelsen er klar.

Vær oppmerksom

Risiko for sårinfeksjon er liten. Ta kontakt med legen din dersom det oppstår rødhet, hevelse eller puss i sårområdet.