logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

LHRH-test - barn og unge

LHRH-test brukes i utredning av for tidlig pubertet. LHRH er et hormon som stimulerer produksjonen av hormonene som starter puberteten. LHRH-testen undersøker om dine nivåer av disse hormonene er normale for din alder.

Før

Det er ingen forberedelser til testen, du kan spise og drikke som vanlig. 

Ta gjerne med lesestoff eller nettbrett, da det blir en del venting i løpet av undersøkelsen.


Under

Du får en venekanyle i armen eller på håndryggen når du kommer. Dette er et lite plastrør som går inn i en blodåre, og brukes både til blodprøvetakning og tilføring av hormonstoffet. I de fleste tilfeller er det altså nok med ett stikk. Hvis du ønsker det, kan du få bedøvelseskrem på huden før venekanylen legges inn.


Det vil først bli tatt en blodprøve, så tilføres LHRH og deretter tas det blodprøver 3 ganger til i løpet av testen. Du må være på undersøkelsesrommet gjennom hele undersøkelsen.

De fleste opplever ingen bivirkninger av testen, men noen kan bli litt uvel en liten stund.
Undersøkelsen er over etter at siste blodprøve er gjennomført. Selve testen tar ca. 1,5 time, men du må regne med å være på sykehuset i 2 timer.

Etter

Resultatet av testen er klart etter noen uker. Lege som henviste deg til LHRH-testen vil tolke resultatet og forklare deg mer, og informere om videre oppfølging og tiltak.