Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Mage- og tarmundersøkelse (skopi) hos barn - innleggelse

Skopi betyr å kikke. Kolon betyr tykktarm og ileum betyr tynntarm. Magen og tarmen er delt opp i mange deler. Legen bestemmer hvilket deler som skal undersøkes ut fra hvilke problemer barnet har, og hva legen tenker er nødvendig å undersøke. Hva vi kaller undersøkelsen avhenger av hvor stor del av tarmen som blir undersøkt. Koloskopi er hele tykktarmen, mens ileoskopi er hele tykktarmen og nederste del av tynntarmen.

Før

For at undersøkelsen skal bli vellykket må tarmen være helt ren. Tarmen må derfor tømmes helt før undersøkelsen. 

  • Forberedelsene starter med matrestriksjoner 5 dager før undersøkelsen. 
  • Tømming av tarmen med tømmingsmidlet Picoprep eller Citrafleet gjøres dagen før undersøkelsen.

Barn 1-18 år: Tømming av tarmen skjer i utgangspunktet med Picoprep eller Citrafleet som er en væske som må drikkes. Det innebærer en del forberedelser hjemme. Det er viktig at tarmen er helt ren når vi gjør undersøkelsen og retningslinjene for tømming må følges nøye.

Forberedelser hjemme i 5 dager før undersøkelsen

Barnet skal ikke ta/spise: 

  • jerntilskudd, inkludert multivitaminer med jerntilskudd
  • småfrø og fiber som lin-, solsikke-, og sesamfrø
  • Kornblandinger, brød/knekkebrød med frø eller fiber
  • Frukt med frø eller steiner, som kiwi eller bringebær

Barnet kan gjerne spise:

  • brødprodukter med fint mel, som loff uten frø
  • melkeprodukter
  • pasta, ris, poteter
  • grønnsaker uten skall
  • kjøtt og fisk
  • Drikk så mye væske som mulig i dagene før undersøkelse

Forberedelser hjemme, dagen for innleggelse på sykehuset

Frokost før dere kommer til sykehuset: Barnet skal spise en lett frokost uten korn (f.eks. 2 skiver loff med pålegg).

Etter frokost skal barnet

  • Ikke innta noe mer mat, melkebaserte supper/drikker eller juice m/ fruktbiter/-kjøtt frem til etter undersøkelsen.
  • Kun innta rikelig med klare væsker frem til han/hun legger seg. For eksempel: Vann, brus/saft (ikke cola/pepsi, blåbær- og solbærsaft fordi det farger slimhinner), sportsdrikk, klar eplejuice, saftis uten sjokoladetrekk, gele, te, buljong og lignende.
  • Det er viktig å få i seg drikke med sukker/energi og ikke bare vann. Klare ernæringsdrikker uten fiber, fruktkjøtt og jevning kan fås på apoteket.
  • Det er også viktig å få i seg litt salter. Farris, buljong og klare supper anbefales.
  • Pastiller er greit så lenge barnet ikke svelger de.

Om barnet bruker viktige medisiner om morgenen, for eksempel hjerte eller lungemedisin, skal barnet ta disse sammen med vann som vanlig.

Om barnet har diabetes, skal han/hun ikke ta morgenmedisin, insulin eller diabetestabletter før undersøkelsen er utført. Ta med mat slik at barnet har noe å spise 1 time etter undersøkelsen. Vi prioriterer så undersøkelsen blir gjort tidlig på dagen for å unngå unødige svingninger i blodsukkeret.

Tar barnet livsviktige medisiner som ikke kan utsettes, kan dere kontakte oss for å få en tidlig timeavtale. Ta med medisinene så barnet kan ta dem etter undersøkelsen. Vi ønsker at dere tar med deg en oppdatert liste over medisiner.

Ta kontakt med fastlegen dersom barnet har kunstig hjerteklaff.

Blodfortynnende medisiner skal man som oftest slutte med fra 2-10 dager før undersøkelsen. Hvor mange dager avhenger av hvilke medisiner barnet bruker. Dersom dette ikke står klart i innkallingsbrevet, ta kontakt med fastlegen eller sykehuset i god tid.

Under

Dere møter opp til tidspunktet som står i innkallingsbrevet.

Hvor mange timer barnet må faste får dere beskjed om ved innleggelsen. Vi starter tømming av tarmen på sykehuset og du vil få mer informasjon om dette når du kommer. 

Innleggelsesdagen

Tømming med Picoprep/Citrafleet startes på sykehuset på innleggelsesdagen og dere vil få mer informasjon der.

Barnet får 2 doser i løpet av dagen.
NB: Barn med ileostomi får kun 1 dose

Det er VIKTIG å drikke mye og jevnlig hele tømmingsdagen frem til leggetid.

Hvis det blir vanskelig å drikke så mye væske som kreves ved tømming med pulver, så gir vi væske via et rør ned i magen (sonde).

Barn som ikke kan få Picoprep/Citrafleet : tømming skjer da med en væske som heter Laxabon. Det gis vanligvis via en sonde ned i magen. Hvis barnet ditt skal tømme med Laxabon så skal dere gjøre samme forberedelser hjemme. Se informasjon over.

Undersøkelsesdagen

Dere blir tatt imot av en pleier og en lege. Vi vil ta vekt og høyde, og kanskje blodtrykk. Undersøkelsen skjer i narkose. Det betyr at barnet sover og ikke merker noe under undersøkelsen. Noen barn som skal i narkose må ta blodprøver. Det får man beskjed om på sykehuset. 

Barnet får lagt inn venflon før narkosen. Det er et lite plastrør som settes inn i en blodåre ved hjelp av en nål. Man får en bedøvelseskrem på huden først slik at stikket ikke skal gjøre vondt. Noen ganger gis det også medisin før narkosen slik at barnet skal føle seg avslappet før undersøkelsen. En av foreldrene får være med helt til barnet sovner av narkosen.

Ved skopi av tarmen putter legen et slags tynt rør med kikkert på, inn i tarmen via rumpa. Da kan legen se rundt i tarmen og sjekke om det ser friskt eller sykt ut. Legen kan også ta prøver av tarmveggen hvis det er noe vi vil undersøke ekstra nøye. Prøven tas med en liten klype som er festet til skopet og som kan knipe av en liten del av veggen. Prøven sendes til patologen for undersøkelse, og det kan ta litt tid før vi får svar.

Patologen er en lege som er spesialist i å undersøke slike prøver.

Etter

Barnet våkner opp av narkosen på postoperativ og kommer deretter tilbake til sengeposten. Hvis alt går som planlagt vil dere få reise hjem senere samme dag. 

Legen informerer om hva hun/han har sett under undersøkelsen, før dere reiser. Det tar ca. 2-3 uker å få svar på prøvene som er tatt. Dere vil få svar i posten eller per telefon. 

Barnet kan oppleve vondt i magen og luftplager etter undersøkelsen, fordi legen har blåst luft i tarmen. Det kan hjelpe og bevege seg for da blir luften raskere transportert ut som promp. Det kan også komme litt blod trusa etter undersøkelsen og dette er ikke farlig.

Vær oppmerksom

Kontakt oss hvis det kommer mye blod eller hvis barnet har store, økende smerter.