Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Mage-tarmundersøkelse – ph-registrering i spiserøret (uten trykkmåling)

pH-registrering er en måling av surhetsgraden i nedre del av spiserøret. Undersøkelsen skal avdekke om surt mageinnhold kommer opp i nedre del av spiserøret. På sykehuset får barnet en sonde som det skal ha i 24 timer. Man reiser hjem med sonden og kommer tilbake dagen etter for å fjerne den.

Før

Barn som står på Losec, Zantac og lignende syredempende medisiner skal være uten disse i en uke før undersøkelsen.

Barnet kan spise en lett frokost. Det er viktig at det ikke er så mye i magen på grunn av brekningstendens ved nedleggelse av sonde. 

Spedbarn får sukkervann og smokk, som virker beroligende på barnet. Ved behov kan større barn kan få beroligende medikamenter. Dette blir vurdert individuelt og i samråd med foreldre. Beroligende medikamenter fører til at barnet blir trøtt i ca. en time.

Under

En tynn sonde blir ført ned i spiserøret gjennom nesen.
Barnet har noe ubehag når sonden blir ført ned, men for de fleste barna medfører det lite plager når sonden er på plass.

Sonden festes til en registreringsenhet som bæres i en ryggsekk, i et belte rundt livet eller legges i sengen. Riktig posisjon på sonden blir kontrollert på røntgenavdelingen ved gjennomlysning av brystkassen. Foreldrene kan være med barnet til undersøkelsen. Varighet fra 30 minutter til 1 time.

Etter

Barnet skal ha sonden i 24 timer, skal spise som vanlig og ta sine faste medisiner, unntatt syredempende medikamenter (Losec, Zantac og lignende).  

Dere skal registrere på et skjema når måltider begynner, når de er ferdige, hva barnet spiser, når barnet legges/ legger seg (gjelder ikke spedbarn) og når det står opp igjen. Eventuelle symptomer, for eksempel oppkast eller brekninger, skal dere også registrere. Det er viktig å være nøye med tidsangivelsen. Klokken på registreringsenheten skal brukes.  

Svaret på undersøkelsen blir tolket av barnelege. Når resultatet foreligger får du skriftlig beskjed fra sykehuset.