logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Mammografiscreening

Alle kvinner i aldersgruppe 50-69 år vil få en invitasjon til mammografiundersøkning hvert annet år. Alder ved første invitasjon kan variere fra 48 til 53 år, men alle får 10 invitasjoner.

Før

Det er ikke forberedelser til denne undersøkelsen. 

Under

Når du møter til mammografiundersøkelse, blir du tatt i mot av en radiograf som vil stille deg noen spørsmål og gi litt informasjon om videre forløp. 

Radiografen vil også se over brystene dine og markere eventuelle føflekker, arr eller mindre merker på huden. 

Det blir tatt bilde i to projeksjoner av hvert bryst. Bildene kan tas uavhengig av størrelsen på brystet. Undersøkelsen tar bare noen få minutter. 

Det blir lagt press på brystet når bildet blir tatt. Presset varer kun noen sekunder. Du kan gå når bildene er ferdige. Som oftest vil du få tilsendt et skriftlig svar i løpet av 2-3 uker etter undersøkelsen.

Etter

Omtrent 3% av kvinnene som deltar blir kalt tilbake til en grundigere undersøkelse. For de fleste innebærer dette flere røntgenbilder og /eller ultralydundersøkelse. Noen ganger er det også nødvendig med celle- og/eller vevsprøve (biopsi). Omtrent en av fem som blir innkalt til etterundersøkelse, har forandringer som må behandles.

Det er viktig at du setter av god tid dersom du er innkalt til etterundersøkelse. Vårt mål er å få gjort alle nødvendige undersøkelser på samme dag.