Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Godkjent dato: 02.07.2025
Ansvarlig foretak: Nordlandssykehuset

Undersøkelse, Elektromyografi

Nevrofysiologisk måling, EMG

EMG (elektromyografi) er en undersøkelse av elektrisk aktivitet i musklene som gir informasjon både om nerven som forsyner muskelen og om muskelen. Nevrografi og EMG blir ofte utført i samme seanse, da de utfyller hverandre. Resultatene fra undersøkelsene blir vurdert i sammenheng. Undersøkelsene er nyttige i utredning av tilstander der det er mistanke om skade eller sykdom i nerver i armer, ben og noen ganger i ansikt, og ved muskelsykdommer.

Undersøkelse som ofte blir tatt samtidig:

Henvisning og vurdering

Fastlege, privatpraktiserende spesialist, manuellterapeut eller kiropraktor kan henvise til EMG. Spesialister ved sykehus kan også henvise til undersøkelsen.

I henvisningen skal det stå hvilken lidelse som mistenkes. Ta med funn ved klinisk nevrologisk undersøkelse slik som sensibilitetsutfall, nedsatt kraft/parese, atrofi av muskulatur, reflekser, lokalisering av smerter.

Oppgi også annen relevant informasjon slik som tidligere sykdommer og traumer. Hvis det er snakk om nerveskade etter traume, er skadetidspunktet svært viktig. Medisinliste bør vedlegges.

Før

Når du skal til undersøkelse, skal du møte opp med rene armer og ben. Ikke ta på krem eller lotion. Du må ta med medisinliste, og i de fleste tilfellene skal du ta medisinene dine som vanlig. Dersom du ikke skal ta medisiner, vil du få beskjed om dette på forhånd.

For barn som skal ha bedøvelse med Emla plaster, er det nødvendig å møte opp én time før undersøkelsen slik at bedøvelsen får tid til å virke. Undersøkelsen er ikke skadelig under graviditet eller for de som har pacemaker.

Under

EMG-undersøkelsen blir utført av en lege og det brukes en tynn nål som registrerer elektrisk aktivitet fra muskelen. Undersøkelsen kan være litt smertefull.

Etter

Etter undersøkelsen kan du være litt øm i de undersøkte musklene, men dette forsvinner fort av seg selv.

Legen som henviste deg og fastlegen vil få rapport av undersøkelsen. Det er henvisende lege eller eventuelt fastlegen som tar hånd om videre oppfølging og behandling.