logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Øyeundersøkelse - barn

Øyeundersøkelse består som regel av flere forskjellige undersøkelser for å finne ut om barnet har en øyesykdom, eller for å kontrollere sykdommen og synet. Vi sjekker også om barnet trenger synshjelpemidler eller om de hjelpemidlene barnet allerede har fungerer godt. Undersøkelsene kan ta litt tid, vanligvis 1-2 timer.

Før

Husk å ta med briller eller linser hvis barnet bruker det.

Prøv å forberede barnet godt, siden noen av testene krever at barnet samarbeider. Forklar barnet hva som skal skje, og se gjerne bilder av utstyret som skal brukes. Dette bidrar til trygghet hos barnet.

Vi anbefaler at dere forbereder barnet en dag i forkant av undersøkelsen tilsvarende alder. For eksempel kan et barn på fem år forberedes fem dager før undersøkelse.

Under

Øyeundersøkelse tar vanligvis 1–2 timer. Det står i innkallingsbrevet hva det er planlagt å teste. I hovedsak er det fire ting vi sjekker:

  • synstest (visus)
  • skjeling eller samsyn
  • behov for briller, linser eller andre synshjelpemidler
  • om øyet er friskt

Lege, optiker, ortoptist eller sykepleier utfører undersøkelsene.

Hvis barnet skal ha øyedråper som utvider pupillen i forbindelse med undersøkelsene, kan de svi litt. Øyedråpene tar 15–30 minutter før de virker.

Lege kan være ganske nær for å se inn i barnets øye, og barnet kommer til å bli lyst inn i øyet. Barnet kan bli bedt om å si/peke på hva det ser, se opp i taket, ned mot gulvet, og få en lapp foran øyet.

Etter

Barnet kan vanligvis dra til barnehagen eller skole etter undersøkelsen.

Øyedråpene kan gi barnet litt uklart syn etter øyedråpene, men dette går over etter noen timer. Hvis barnet ser uklart kan det være vanskelig med nærarbeid som lekser og tegning, men greit å være med på aktiviteter. Gi barnehage eller skole beskjed om dette.

Øyedråpene gjør at det kan være ubehagelig med sterkt lys etter undersøkelsen. Solbriller og/eller caps kan hjelpe.