logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse, Ventrikkeltømmingstest

Pusteprøve, magesekktømming

Testen måler hvor fort maten tømmer seg fra magesekk til tynntarm under fordøyelsesprosessen. Pusteprøven er basert på at 13C-merket octansyre, en ikke-radioaktiv stabil isotop, blandes med et egg som vi steker. Dette serverer vi sammen med loff og et glass vann. Octansyren brytes ned til CO2 etter at den er suget opp i tarmen, og deretter vil 13Co2 skilles ut med pusten. Du blåser luft i glass og vi analyserer glassene i etterkant.

Formålet med undersøkelsen er å avklare om tømming av fast føde fra magesekken til tynntarmen skjer i normalt tempo. Det kalles gastroparese når mat bremser eller stopper opp. Det kan være flere årsaker til dette. Hos enkelte kan tømmingen skje for fort og gi smerter ("dumping").

Før

Du må møte fastende, magesekken må være helt tom før undersøkelsen.

  • Ikke spise eller drikke fra midnatt.
  • Har du diabetes bør du ta dine vanlige medisiner for dette. Si også ifra om dette slik at vi kan måle blodsukkeret ditt underveis.
  • Vi trenger opplysninger om høyde og vekt.

Tillegg:

  • Har du eggeallergi må du informere om dette på forhånd eller opplyse om det den dagen du kommer.
  • Har du cøliaki må du informere om dette.

Under

Undersøkelsen starter med at du blåser luft inn i tre glass. Deretter får du måltidet som består av et speilegg, to skiver loff med litt margarin og et glass vann. Når du begynner å spise starter vi en stoppeklokke. Etter 15 minutter blåser du luft i to glass. Dette skal du gjenta hvert 15 minutt i 4 timer.

Du kan ikke spise eller drikke noe annet når testen pågår.

Du skal sitte mest mulig i ro under undersøkelsen, men kan gå på toalettet.

Gjør det vondt?

Det er ikke ubehag eller smerter forbundet med undersøkeslen.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Testen varer i 4 timer fra du begynner å spise. Det kan være lurt å ta med seg lesestoff/PC/film etc med hodetelefoner. 

Etter

Etter undersøkelsen er ferdig kan du reise direkte hjem.

Når får jeg resultatet?

Resultatet av testen vil bli sendt til den legen som henviste deg til undersøkelsen. Svaret vil bli besvart i løpet av to uker. Det er henvisende lege som er ansvarlig for å formidle resultatet til deg samt videre behandling og oppfølging.