logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Pusteprøve med glukose

Undersøkelsen blir utført for å se om det er overvekst av bakterier i tynntarmen. Overvekst av bakterier kan føre til diare, oppblåsthet og i alvorlige tilfeller nedsatt opptak av næring fra mat og vekttap.

Før

Du må faste i minst 12 timer, det vil si ikke spise eller drikke, røyke eller bruke snus fra klokken 20:00 kvelden før.

Det er viktig at du de tre siste døgnene før undersøkelsen ikke inntar tungt fordøyelig mat som bønner, grovt brød og matvarer med høyt fiberinnhold (f.eks. hvetekli ). Slike matvarer kan forstyrre testresultatet.

Du kan ta dine faste medisiner kvelden før og selve undersøkelsesdagen med litt vann.
Unngå fysisk anstrengelse den siste timen før og under testen.

Dersom du har brukt antibiotika i løpet av de to til tre siste ukene før testen kan det påvirke resultatet, og du må ta kontakt med avdelingen for å få utsatt timen.

Under

Vi starter testen med at du blåser luft inn i en" ballong med munnstykke" og vi henter ut en prøve via en sprøyte som vi fester til munnstykket. Etter to testprøver skal du drikke 300 ml vann tilsatt druesukker. Deretter tar vi prøver hvert 15. minutt første timen, og videre hvert 30. minutt til testen er ferdig.

Du kan ikke spise, drikke eller sove under testen, men du kan gå til toalettet.

Hvor lenge varer behandlingen/undersøkelsen?

Undersøkelsen varer fire til fem timer.

Det kan være lurt å ta med seg lesestoff, PC, håndarbeid eller lignende.
Husk eventuelt å ta med hodetelefoner til PC.

Etter

Når testen er ferdig kan du reise hjem. Det er ingen spesielle hensyn å ta i etterkant. Resultatet blir sendt til henvisende lege og fastlege.