logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Pusteprøve med triolein

Pusteprøven kan vise svikt i bukspyttkjertelen som kan føre til diare, og i alvorligere tilfeller nedsatt opptak av næring fra mat og vekttap. Triolein er en fettsyre som er avhengig av fordøyelsessaft fra bukspyttkjertelen for å kunne suges opp i tarmen.

Før

Du må faste, det vil si ikke spise eller drikke, røyke eller bruke snus fra klokken 24:00 kvelden før.

Du kan ta dine faste medisiner med litt vann undersøkelsesdagen, men ikke ta Creon (enzymtilskudd) undersøkelsesdagen dersom dette ikke er spesielt avtalt.

Unngå fysisk anstrengelse siste timen før og under testen.

Under

Undersøkelsen starter med at du blåser luft inn i tre prøveglass. Deretter skal du drikke 50 ml væske tilsatt triolein. Resultatet kan si noe om hvordan bukspyttkjertelen din fungerer.

Etter inntak blåser du luft inn i to prøveglass hvert 15 minutt de første 90 minuttene, deretter hvert 30 minutt til testen er ferdig. Du kan ikke spise, drikke eller sove under undersøkelsen, men du kan gå på toalettet.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Testen varer i seks timer. Det kan være lurt å ta med lesestoff/ PC/ håndarbeidet eller lignende. Husk ev. å ta med deg hodetelefoner.

Etter

Når testen er ferdig kan du reise hjem. Det er ingen spesielle hensyn å ta i etterkant. Resultatet blir sendt til henvisende lege og fastlege.