logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse, Helicobacter-test

Pusteprøve, urea

Undersøkelsen kan avklare om du har bakterien Helicobakter pylori (HP) i magen. HP kan være en årsak til kronisk betennelse i magesekk og tolvfingertarm. Hvis du har fått medisiner for å bli kvitt infeksjonen kan pusteprøven vise om behandlingen har vært vellykket.

Før

Du må faste i minst 6 timer før undersøkelsen, det vil si ikke spise, drikke, røyke eller bruke snus. Du kan drikke litt vann frem til prøvetidspunktet.

Du må oppgi høyde og vekt.

De to siste ukene før pusteprøven skal du ikke bruke antibiotika eller syrehemmende medikamenter. Hvis hvis du har brukt antibiotika eller syrehemmende, ta kontakt med avdelingen for å få utsatt timen.

Barn har samme forberedelser som voksne, og pusteprøven blir utført på samme måte.

Under

Undersøkelsen begynner med at du blåser luft inn i to prøveglass. Etter det skal du drikke 200 ml appelsinjuice
(100 ml til barn), og et virkestoff som er løst opp i 30 ml vann. Dette har ikke smak. 

Etter 30 minutter blåser du på nytt luft inn i to nye glass og testen er ferdig.

 

Etter

Når testen er ferdig kan du reise hjem. Det er ingen spesielle hensyn å ta i etterkant. Undersøkelsen har ingen kjente bivirkninger og testen kan benyttes av gravide og ved amming.

Når får jeg resultatet?

Resultatet av prøven vil bli sendt til den legen som har henvist deg og til fastlegen din i løpet av to uker. Det er henvisende lege som er ansvarlig for videre behandling og oppfølging.

Pusteprøve brukt som kontroll for å se om bakterien er borte, kan tidligst utføres 8 uker etter avsluttet antibiotikakur.