-
Pasientinformasjon i fellesinnholdDenne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.
Undersøkelse, Miksjonscystografi
Røntgen av urinblære og urinrør hos barn
Dette er en røntgenundersøkelse hvor vi bruker kontrast for å fremstille blæra og urinrøret.
Denne undersøkelsen tas for å kartlegge funksjonen av blæra og hva som skjer når pasienten tisser, og barnet får et tynt kateter i urinblæra som fylles med kontrastmiddel. Når blæra er full, skal barnet tisse på undersøkelsesbenken mens vi tar bilder av urinveiene.
Henvisning og vurdering
Henvisning sendes fra barnets lege.
Før
Det er av stor betydning at barn og unge som skal til røntgenundersøkelse er godt forberedt. Det er derfor viktig at foreldre og foresatte formidler denne informasjonen videre til barn og unge som skal gjennom undersøkelse med røntgen.
Dersom barnet har feber eller pågående urinveisinfeksjon, må undersøkelsen utsettes. Vennligst ring for å avtale ny time.
Under
Når røntgenbildene tas, må barnet ligge på et undersøkelsesbord. Et ganske stort apparat vil bevege seg over denne benken. Vi begynner med å vaske rundt urinrøret og smøre på bedøvelsesgele. Geleen gjøre undersøkelsen mindre ubehagelig.
Deretter setter vi et tynt mykt plastrør (kateter) gjennom urinrøret til urinblæra. Et kontrastmiddel skal renne gjennom kateteret helt til barnet blir tissetrengt. Kontrastmiddelet gjør at urinblære og urinrør vises på røntgenbildene.
Kateteret fjernes, og barnet må tisse ut kontrasten mens barnet fremdeles ligger på undersøkelsesbordet. Det er viktig at barnet ligger rolig slik at bildene blir gode og tydelige. Under hele undersøkelsen kan foreldre/foresatte (ikke gravide) være sammen med barnet.
Hele undersøkelsen varer i cirka 30 minutter, avhengig av hvor raskt barnet klarer å tisse, og barnet kan reise hjem etter dette.
Alle foto: Sykehuset Østfold
Etter
Undersøkelsen krever ingen spesiell oppfølging. Bildene blir beskrevet av en røntgenlege og svaret sendes henvisende lege.