logo Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten
  • Pasientinformasjon i fellesinnhold
    Denne informasjonen er generell og erstatter ikke kontakt med, eller undersøkelse og behandling hos, autorisert helsepersonell. For informasjon om behandling på ditt sykehus, må du oppsøke sykehusets nettsider.

Undersøkelse

Synacthen-test - barn og unge

En synacthen-test utføres for å vurdere hypofysens evne til å regulere binyrene dine. Binyrene produserer hormoner som kroppen din trenger for å kunne fungere.
Testen gjøres ved å tilføre et hormonstoff i blodet ditt og se hvordan hypofysen og binyrene reagerer.


Før

Ta gjerne med lesestoff eller nettbrett, da det blir en del venting i løpet av testen.

Under

Du vil få en venekanyle i armen eller på håndryggen. Dette er et lite plastrør som går inn i en blodåre, og brukes både til blodprøvetakning og tilføring av hormonstoffet. I de fleste tilfeller er det altså nok med ett stikk. Hvis du ønsker det, kan du få bedøvelseskrem på huden før venekanylen legges inn.


Det tas blodprøver før tilføring av hormonstoffet, så tilføres hormonstoffet og deretter tas det blodprøver flere ganger i løpet av 1,5 – 2 timer.

Du må ligge på undersøkelsesbenken gjennom hele testen.De fleste opplever ingen bivirkninger av testen, men noen få kan oppleve varmefølelse og kvalme. Dette er går over etter en liten stund.

Etter

Resultatet av testen er klart etter noen uker. Lege som henviste deg til Synacthen-testen vil tolke resultatet og forklare deg mer, og informere om videre oppfølging og tiltak.